Экономика

Відібраний у Дерипаски запорізький алюмінієвий комбінат відновлює виробництво

У серпні ЗАлК запустить виробництво алюмінієвої катанки

Запорізькій алюмінієвий комбінат готовий відновити виробництво. Першим, у серпні, запустять цех алюмінієвої катанки – унікального продукту, що не виробляє жодне з українських підприємств. Про це повідомляє портал Depo.Запоріжжя з посиланням на прес-службу ЗОДА. За словами генерального директора ПАТ “ЗАлК” Дмитра Лобікова, комбінат хоче повернутися на ринки, які за час простою були втрачені.

“Наша головна мета – відновити потужності та його виробничі можливості. Лінії алюмінієвої катанки відповідають усім світовим стандартам, такої продукції немає на жодному заводі. Нашу продукцію використовують кабельні заводи України. За цей час ми втратили провідні місця на ринку Європи, проте за умови відновлення виробництва цей сегмент ми заповнимо. Запуск виробництва цеху катанки – це перший крок до відновлення комбінату”, — зазначив Дмитро Лобіков.

ЗАлК – підприємство повного металургійного циклу, він був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію, легованих сплавів на його основі, кристалічного кремнію, феросиліцію та силуміну.

У 2007 році ЗАлК перейшов під контроль об’єднаної компанії “Русал” російського мільярдера Олега Дерипаски, проте компанія не виконала взятих на себе інвестиційних зобов’язань. Після тривалих судових тяжб у 2015 році 68,01% акцій ЗАлКу було повернуто у державну власність. За підсумками аудиту звітності ЗАлКу за 2015 рік підприємство отримало чистий збиток на суму 2,04 млрд. грн, а зобов’язання компанії на початок 2016 року перевищували вартість його активів на 5,48 млрд. грн. Головною причиною збитковості була повна зупинка виробництва. Так, у 2015 році ЗАлК взагалі не реалізовував продукцію.

Сотрудники Службы безопасности Украины установили факты
уничтожения российскими владельцами экономического потенциала
ОАО «Запорожский производственный алюминиевый комбинат»

Чистая прибыль компании «Русал» в 2015 году выросла до $558 млн

У червні 2016 року міжвідомча робоча група для координації дій із забезпечення стабільної господарської діяльності ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» на своєму засіданні ухвалила рішення про доцільність приватизації 68,01% товариства, раніше повернутих у державну власність.

Нагадаємо: у 2000 році Миколаївський глиноземний завод також був включений в технологічний ланцюжок компанії РУСАЛ.

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. На фото показательные руины , оставляемые после себя российским "инвестором" . Вспомним братьев Чуркиных владевших в свое время ЧСЗ . Российские "инвесторы" бойко резали на металлолом оборудование завода а людей вышвыривал на улицу . То же самое с "Океаном" после покупки предприятия российской дочерней фирмой "Вадан Шипъярдс ". Тот же "почерк" .

  2. Российские инвесторы теперь вкладывают деньги в войну против нашей страны , да вывозят с Донбасса предприятия в "гуманитарных" конвоях.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button