Общество

Ініціатива "ВКЛЮЧАЙСЯ" перевірила сайт Миколаївського лісгоспу: оцінка "незадовільно"

Громадська ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ опублікувала оновлений рейтинг сайтів обласних управлінь лісовим і мисливським господарством по всій Україні. Чернігівське управління очолило “чорний список” сайтів через відсутність необхідної інформації, а Івано-Франківське через три місяці після оприлюднення попереднього дослідження продемонструвало найстрімкіші позитивні зміни і потрапило до 5-ки найкращих. Сайт Миколаївського управління увійшов у список ресурсів, де інформаційне наповнення виявилось незадовільним, — зазначає прес-служба ініціативи.

Поштовхом для проведення аналізу сайтів державних підприємств лісового господарства стали численні скарги громадян на неможливість оперативно отримувати офіційну інформацію про рубки лісів, результати торгів з продажу лісу та декларації про доходи керівництва тощо.  Відсутність доступу громадян до цієї інформації у відкритому доступі на веб-сайті обласного управління перешкоджає ефективному громадському контролю за діяльністю лісгоспів.

“Відсутність відкритої інформації підвищує можливість корупції та зловживань і фактично перетворює лісгоспи на закриті структури, де влада і гроші монополізуються групою осіб, — зазначають активісти. — Громадський контроль за ситуацією на місцях є найефективнішим інструментом для відслідковування порушень закону. Завдяки оприлюдненню нашого попереднього дослідження, проведеного у квітні, та зверненню до Держлісагентства забезпечити виконання закону багато обласних управлінь суттєво підвищили якість інформації на своїх веб-сайтах”.

Оцінка у липні 2016 року охопила сайти 22-ох обласних управлінь лісового та мисливського господарства. Найжахливіший стан сайту зафіксовано у Чернігівського управління лісовим і мисливським господарством.  Формально сайт існує, але на ньому взагалі немає інформації, яка має бути згідно з чинним законодавством (відсутня інформація по всіх 12 пунктах, за якими проводився аналіз). Друге місце з кінця займає Хмельницький лісгосп (відсутня інформація по 11 пунктах), а закінчує ганебну трійку Сумське управління (відсутня інформація по 10  пунктах). Найкращим виявився сайт Львівського управління лісового та мисливського господарства.

У квітні 2016, коли група активістів #ВКЛЮЧАЙСЯ вперше проаналізувала сайти 8-ми найбільших лісгоспів України, на роботу яких надходило найбільше скарг, виявилось, що сайти Івано-Франківського і Закарпатського обласних управлінь лісового та мисливського господарства найгірші за інформаційним наповненням (у кожного відсутня інформація по 11 пунктах). За ними на другому і третьому місці з кінця списку опинились Херсонське та Рівненське управління (відсутня інформація по 9 і 6 пунктам відповідно). Зразковим лідером був сайт Львівського управління.

Аналіз сайтів управлінь лісового господарства полягав у перевірці низки параметрів, розроблених активістами #ВКЛЮЧАЙСЯ на базі законодавчих вимог:
1.    Оновлення новин з корисною інформацією (макс. 10 балів);
2.    Зручність у користуванні (макс. 10 балів);
3.    Фінансова звітність лісгоспів за 2015 рік;
4.    Інформація про ліміти на побічні лісові продукти;
5.    Інформація про дозволи на рубки головного користування (2016 рік);
6.    Інформація про дозволи на оздоровчі рубки  (2016 р.);
7.    Плани рубок на 2016 рік;
8.    Інформація про створення нових лісів за 2015 р.;
9.    Результати аукціонних торгів;
10.    Інформація про рекреаційні комплекси;
11.    Механізми залучення громадськості;
12.    Декларації керівництва та інформація по люстрації;
13.    Інформація про вакансії;
14.    Перелік та вартість адміністративних послуг.

Довідка: Громадська ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ об’єднує у спільноту громадян, що уособлюють енергію громадянського суспільства України. До цієї ініціативи можуть долучитися всі небайдужі, хто готовий включатися у реальні дієві зміни незалежно від їхньої партійної приналежності, ідеологічних поглядів, професії, віку тощо.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button