Культура

На святі замку, музики та пісні… «Забави у княжому місті» прикрасили своїм співом і «Вітовчани» з Корабельного (ВІДЕО)

З 7 по 9 липня на Тернопільщині відбулося грандіозне дійство з нагоди Дня міста, а  у неділю, 10 липня, Теребовля відзначала Свято замку, в рамках якого княже місто урочисто зустрічало учасників та гостей VI регіонального фестивалю мистецтв «Забави у княжому місті». На святі замку, музики та пісні побував й народний вокальний ансамбль «Вітовчани» Миколаївського міського палацу культури «Корабельний».

І не просто побував, а долучився до святкування своїм виступом.

За наказом Президента України від 2005 року створено національний заповідник «Замки Тернопільщини», до складу якого зараз входить 11 замків і замково-палацових комплексів. Свято замку у Теребовлі є частиною загальнообласної програми Тернопільської облдержадміністрації, за задумом якої такі дійства проведуть в різних замках області.

Основне дійство  фестивалю, мова про який йдеться, розпочалось біля пам’ятника князю Васильку вітальними словами представників влади міста та області та покладанням живих квітів до підніжжя пам’ятника князю Васильку.

13652897_1790911461139596_5257180534236402481_o

Від пам’ятника всі присутні колоною під звуки духового оркестру Теребовлянського вищого училища культури у супроводі мажореток цього ж навчального закладу попрямували на Замкову гору, де гостей та учасників зустрічав князь Василько теребовельський зі своїми гриднями (воїнами).

 

Вітальні слова князя Василька, володаря древньої Трембовлі (його образ майстерно відтворив народний артист України В’ячеслав Хім’як), звучали так щиро і переконливо, неначе ми повернулися у 1097 рік.

«Завітати на подібний фестиваль — це найкращий спосіб відчути різноманіття культури, поспостерігати за традиціями, побачити красу природи та архітектури», – захопливо та емоційно розповідає Василь Стефанюк, керівник народного вокального ансамблю «Вітовчани».

13613494_1790919441138798_5820224035410798031_o

Мистецьку частину фестивалю відкрила заслужена самодіяльна капела бандуристів України «Кобзар» Струсівського будинку культури, яка зачарувала присутніх майстерністю виконання, чарівним гармонійним звучанням голосів та струн.

Продовжились гуляння виступами творчих колективів Тернопільської, Запорізької, Вінницької, Чернівецької і Миколаївської областей, які представляли різні жанри та стилі сценічного мистецтва.

13667876_1790925691138173_6884334099542604705_o

Наші «Вітовчани» запропонували присутнім поринути у чарівний та мелодійний світ української пісні Прибузького краю. Заспівавши веселу пісню «Чом, чом, чумарики», задали активного та позитивного настрою, який продовжила наступна пісенна композиція «Козак від’їжджає».  Замилуватися красою нічної України, уявивши неозоре небо, усіяне зірками, та красень-місяць, присутнім дала змогу пісня«Світе-місяць». І наостанок  справжнього народного колориту надала пісня «Козак весілля справляє», під яку глядачі аплодували, підтанцьовували, а ті, хто знав слова, навіть підспівував.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=eDtXgPUthRc[/embedyt]

Виступ «Вітовчан» на відео — з 4:18

За пісні та танці, чудову музику наших виконавців нагороджували щирими оплесками, а керівники області, району та ведучі дійства вручили дипломи і пам’ятні сувеніри.

Окрім цьог, гості свята змогли ще й гарно і весело провести дозвілля, відвідати ярмарок, спробувати свої сили в майстер-класах та ін. Своїми враженнями ділиться Сергій Попов, учасник народного вокального ансамблю «Вітовчани»:

«На Замковій горі ми мали можливість відвідати виставку-ярмарок предметів народно-ужиткового мистецтва, атракціони, побувати на спортивних змаганнях (армреслінг, гирьовий спорт, стрільба із пневматичної гвинтівки).  Жваво працювала виїзна торгівля».

Атмосферу гостинності, щирості, яка панувала на святі, ще довго зберігатимуть у своїй пам’яті учасники фестивалю.

Максим Коровай, заступник директора 
з культурно-масової діяльності ММПК «Корабельний»

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. Молодцы Витовчане . Коллектив из Корабелного района знает вся Украина . Так держать !

  2. Уважение . Витовчан хорошо знают в Киеве и многих городах Украины . Вопрос - обласное управление культуры принимало участие в организации поездки или как всегда ездили своїм коштом ?

    1. На жаль, ні обласне управління культури ні власне міста не допомогають цьому талановитому ансамблю. Кожного разу для поїздки в інше місто для участі в фестивалях та інших заходах, учасники ансамблю мають проблеми з фінансуванням, транспортом, а також придбанням та оновленням концертного одягу, так що практично все вони організовують за власні кошти. "Вітовчани" потребують допомоги спонсорів, та підприємства нашого району не спішать підтримати народний ансамбль, а жаль.

      1. Сегодня нельзя уже действовать по старинке старыми методами. Сегодня всё по новому- декомунизация, смена идеалов и культурных ценностей.
        Нужно осваивать новые методы работы по новому, стремиться в Эвропу и Амэрику, к новым культурным рубежам-
        ПОЭТОМУ ПУСТЬ РЭП ЧИТАЮТ под баян и ещё и на немецком или английском языке, иначе никто денег не заплатит. Усё. А к старому возврата больше нет и подтверждение тому- наша молодёжь. Посмотрите и послушайте к чему они стремяться все до единого- главная патриотическая мечта- уехать подальше за тридевять земель из этого распрекрасного самобытного райского уголка третьего мира средних веков.

        А мы все , как один в единодушном порыве одобрям , и на стороне областных, городских, районных и прочих управлений Культуры и вообще всей чиновничьей власти и министерств со всеми министрами вместе взятыми.
        Ура-а-а-а
        Слава.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button