Общество

Увага! Зберігається небезпека теплового удару! Як цьому запобігти

Влітку висока температура повітря стає справжньою проблемою, часто викликаючи у дорослих та дітей тепловий удар.

Наш організм не завжди готовий до теплових перевантажень. Дотримання елементарних правил допоможе запобігти важким наслідкам теплового та сонячного удару, а саме:

— необхідно збільшити кількість спожитої рідини протягом дня — не менше 1,5-2 літрів на добу (якщо у вас немає медичних протипоказів), обмежити прийом жирної та м’ясної їжі, споживати більше овочів та фруктів, категорично виключити прийом алкогольних напоїв, не використовувати косметичні засоби, які перешкоджають нормальному функціонуванню шкіри;

— неможна проводити весь день під сонцем, одяг слід обирати з легких і натуральних матеріалів, захищати голову головним убором, не обмежувати себе у водних процедурах, а також знизити фізичну активність. Люди з підвищеною чутливістю до спеки повинні залишатися в прохолодних або кондиціонованих приміщеннях протягом періоду найбільшої активності сонця;

— найбільш уразливими до спеки стають люди, які страждають на хронічні захворювання серцево-судинної системи. Наприклад, у хворих на гіпертонічну хворобу у спеку частіше спостерігаються гіпертонічні кризи, виникає миготлива аритмія. Таким хворим протипоказано знаходитись на відкритому сонці. Дози препаратів, які знижують артеріальний тиск, необхідно обов’язково узгодити з лікарем.

Багатьом знайомі легка нудота та важкість у голові при перебуванні на сонці, у розігрітому приміщенні. Це – ознаки теплового удару. Здебільшого вони швидко проходять, оскільки були викликані незначним перегрівом. У більш тяжких випадках ознаками теплового удару є загальна слабкість, розбитість, головний біль, шум у вухах, сонливість, спрага, нудота. Відзначаються почервоніння шкіри, підвищення температури до 40-41°С, прискорення пульсу і дихання, падіння тиску, втрата свідомості, іноді виникають судоми, розвивається кома.

Невідкладна допомога: терміново розмістити потерпілого у прохолодному приміщенні, забезпечити доступ свіжого повітря, роздягнути, дати випити холодної води, покласти холодний компрес на голову. У складніших випадках допомагає обливання холодною водою, обгортання мокрим простирадлом, прикладання льоду до голови та у пахові ділянки.

У разі погіршення самопочуття необхідно терміново звернутися до лікаря!

Прес-служба управління охорони здоров’я
Миколаївскої облдержадміністрації

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button