Общество

Як зробити учнівське самоврядування успішним, дізнавались у ЗОШ № 29

Нашу школу вже багато років знають як школу-родину, її головне завдання — створити умови для формування і розвитку молодої особистості, для того щоб вона відчула себе повноцінним членом суспільства і з самого дитинства розуміла свою значимість, вірила — все у її руках.

Це розуміння досягається завдяки злагодженій, кропіткій роботі педагогічного, учнівського і батьківського колективів школи. За багато років у закладі створено потужну систему шкільного самоврядування, яка приймає активну участь не тільки в управлінні, а й робить життя учнів більш цікавим і комфортним, при цьому не стоїть на місці і постійно розвивається.

Цього року ми дізнались що Жіночий Консорціум України у рамках проекту «Безпечна школа» за фінансової підтримки SavetheChildren оголосив конкурс для шкіл на участь у тренінгу по організації діяльності органів шкільного самоврядування.  Було прийнято рішення брати участь у конкурсі, адже він дасть можливість не тільки отримати нові знання по ефективній діяльності органів шкільного самоврядування, а й поділитись і отримати цінний досвід від його представників з інших міст України.

Ми заповнили анкету учасника конкурсу і дуже зраділи коли дізнались що відібрано 14 шкіл з усієї України, серед них була і наша школа.

Тренінги відбувалися з 23 по 26 травня 2016 року у місті Києві в два етапи – спочатку координатори учнівського самоврядування, а потім два представника самоврядування разом з психологом школи.

Першою тренінгові заняття пройшла координатор учнівського самоврядування — педагог-організатор школи Анна Василівна Силкіна (23 і 24 травня). Під час тренінгу вона докорінно змінила свій погляд на місію, задачі та функції шкільного самоуправління, спосіб організації та функціонування шкільної ради, навчилася глибше розуміти права дітей та їх вплив на управління школою, визначила для себе діяльність шкільної ради крізь призму Міжнародних стандартів участі дітей.

Тренінг проводив досвідчений тренер з Молдови Іosif Moldovanu. Завдяки його старанням учасники на багато речей почали дивитися інакше, відкрили для себе європейські практики організації діяльності самоврядування.

Не менш цікавим і змістовним був тренінг для учнів. Шкільне самоврядування делегувало в Київ двох своїх представників з 9 класу — Вікторію Видойник і Ярослава Ляшенко.

Емоції від творчих занять з тренером у школярів були неймовірні. Дружнє спілкування помножене на цікаві творчі вправи у колективі і міні-групах зробили велику справу — учні не тільки отримали багато цікавої інформації по самоврядуванню в школі, згенерували ідеї змін у його роботі, а й знайшли справжніх друзів.

Практичний психолог школи Олена Валентинівна Скорохід, яка супроводжувала учнів у Київ, взяла участь у тренінгу від Тетяни Литвинової. Під час заняття обговорювалося питання подолання насилля в шкільному середовищі. Розглядалися причини насилля, вектори розвитку нового суспільства, яке поважає, розуміє, цінує і безоцінно ставиться до кожної людини.

По завершенню тренінгів вчителі і учні отримали сертифікати про проходження навчання.

Від`їжджати ніхто не хотів, дуже важко прощатись з людьми які всього за два дні стали однодумцями.

Повернувшись у рідну школу наші учні ще й досі продовжують ділитись цінним досвідом і ідеями отриманими від справжнього професіонала своєї справи Іosif Moldovanu.

Дружба між учнями з різних шкіл на сьогодні має не менше значення ніж отримані під час тренінгу знання, адже завдяки ній діти об`єднуються, вчаться співпраці, розумінню, толерантності, вірі в себе і один в одного, формується система учнівського партнерства між містами України.

Хочеться сказати слова вдячності організаторам: Анні, Ользі та Жіночому Консорціуму України за тренінг. Вони дійсно роблять велику і корисну справу для наших дітей і майбутнього України.

Практичний психолог Олена Валентинівна Скорохід 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button