Общество

Як тепер проводиться "прописка-виписка", реєстрація купівлі-продажу і таке інше

В рамках децентралізації органам місцевого самоврядування (у даному випадку — міській владі) передано низку повноважень, які раніше здійснювали державні органи.

Від Міністерства юстиції України містам передали повноваження з реєстрації прав на нерухоме майно та з реєстрації юридичних і фізичних осіб, тобто підприємців.

Від Державної міграційної служби передані повноваження з реєстрації громадян (по-старому — прописка-виписка).

З 1 березня 2016 року змінилися умови ведення та користування даними Державного земельного кадастру. Ці дані тепер можна буде отримати в Центрі надання адміністративних послуг.

Про те, як тепер прописатися, де оформити ПП і про інші нововведення, розповів заступник міського голови Юрій Степанець.

— 4 квітня Державна міграційна служба припинила виконання своїх повноважень з реєстрації громадян. Паспортні столи більше не займаються пропискою громадян, у цій організації можна отримати паспорт повнолітнім, замінити фото в 25 та 45 років, інші послуги. Але для зручності городян ми не стали змінювати порядок.

 

У кожному ЖЕКу є паспортист, і там як і раніше можна оформити заявку на прописку або виписку. Вони передають документи до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), він розташований в будівлі міськвиконкому, вул. Адміральська, 20, 3-й під’їзд. А ЦНАП проводить реєстрацію громадян, і як зазвичай ставить в паспорті штамп про реєстрацію або зняття з реєстрації.

Крім того, в адміністрації кожного району міста працюватиме реєстратор ЦНАП, який уповноважений вирішувати державні питання реєстрації, і можна приходити в адміністрацію району, минаючи паспортний стіл. На сьогоднішній день вже працює реєстратор в адміністрації Інгульського (Ленінського) району, у найближчі дні почне обслуговування жителів Центрального району реєстратор в будівлі однойменної адміністрації. Що стосується Корабельного і Заводського районів, то тут реєстратори почнуть працювати орієнтовно наприкінці наступного тижня.

Крім того, з питання реєстрації можна звернутися й безпосередньо до Центру надання адміністративних послуг. Тут таку послугу теж нададуть. Звертайтеся безпосередньо до начальника ЦНАП Інги Мураховської. Ця послуга була і залишається платною — 11 грн. 71коп. Тільки тепер ці збори будуть йти не до  державного, а до міського бюджету.

— Куди звертатися, щоб зареєструвати новонародженого?

— Процедура реєстрації новонароджених залишається майже без змін, єдина відмінність у тому, що управління юстиції передає відомості в ЦНАП, і саме  реєстратори вносять інформацію до Єдиного державного демографічного реєстру.

— А що стосується реєстрації прав, наприклад, на нерухоме майно при купівлі-продажу нерухомості, оренді землі, ці повноваження теж передають органам місцевого самоврядування?

— З 30 квітня 2016 року управління юстиції припиняють реєстрацію прав на землю, нерухомість. Наш ЦНАП цю послугу вже надає з березня. Крім того, цим займаються нотаріуси, так що у громадян є вибір.

— Як бути з реєстрацією ПП?

— До 30 квітня городяни можуть зареєструвати свій бізнес в управлінні юстиції, у нотаріусів або акредитованих осіб. З 30 квітня, щоб оформити ПП або юридичну особу, потрібно звертатися до ЦНАПу.

Можливо, будуть збої, поки нова система реєстрації налагоджується, але городянам не варто хвилюватися. Ми в оперативному порядку вирішуємо всі питання. Якщо в паспортному столі або в адміністрації району виникають проблеми з реєстрацією проживання, то у ЦНАП вас зареєструють у день звернення. Щоб послуги надавалися якісно, ??штат ЦНАПу збільшений на 16 осіб. Виконавчий комітет пропонував створити на базі ЦНАПу департамент і додати в нову структуру 32 працівника, але депутати міської ради прийняли рішення про збільшення штату ЦНАПу на 16 спеціалістів. Можливо, це будуть працівники управління юстиції, які потрапляють під скорочення.

Для довідки:

Громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження. Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

У разі якщо особа не може самостійно звернутися до органу реєстрації, реєстрація може бути здійснена за зверненням її законного представника або представника на підставі довіреності, посвідченої в установленому законом порядку (далі — представник).

Для реєстрації особа або її представник подає органу реєстрації (у тому числі через Центр надання адміністративних послуг):

— письмову заяву;

— документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16-річного віку, подається свідоцтво про народження;

— квитанцію про сплату адміністративного збору;

— документи, що підтверджують право на проживання у житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації;

— військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

Більш детальна інформація про адміністративні послуги тут

Читайте новини першими

Связанные статьи

6 комментариев

  1. Кто придумал эту дуристику? Разве могут пожилые люди, особенно приехавшие из сёл, простояв целый день в очередях решить свои вопросы...Бред полный, кому мешали эти услуги у обычного паспортиста???

  2. Обратились в Жэк к паспортистке.она направила в ЦНАП на Адмиральскую, вот так.А в статье пишут, что можно по-старому в Жэки обращаться.

  3. какие документы нужны для прописки новорожденного в паспортном столе жека не знают,направляют на Адмиральскую 20,но близкий свет ехать с новорожденным с корабельного района..бред какой-то придумали.где узнавать?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button