Общество

Школа - осередок демократичних змін. Учні в Корабельному районі Миколаєва зіграють у «Країну гідності»

На тлі драматичних історичних подій в Україні, активна громадянська позиція українців по праву визнана найціннішим ресурсом у впровадженні демократичних змін та розвитку держави.

Ці зміни залежать від кожної людини, яка вибрала шлях супротиву бездіяльності заради кращого майбутнього.

Довгоочікувана реформа середньої освіти також значною мірою залежить від підтримки громадянського суспільства, від його віри у свої сили і бажання змін на краще.

Сьогодні ми працюємо на те, щоб створити достойне майбутнє для нашої країни. Це майбутнє твориться не тільки у Верховній Раді чи в управлінських органах, воно будується звичайними людьми, які кожен на своєму робочому місці вміють працювати не тільки на совість, а й разом, як гвинтики одного злагодженого механізму, знаходячи нові кращі шляхи для позитивних змін і розбудови нашої держави.

Вирішуючи взяти участь у Всеукраїнській програмі для демократичного громадянства в Україні “Демократична школа”, яка реалізується Європейським Центром імені Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Радою Європи за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія, ми чітко розуміли, що завдяки ній ми зможемо змінити життя наших учнів і допомогти утвердженню принципів демократії в Україні.

«Ми прагнемо змін!» Єдина з Миколаєва, школа № 29
візьме участь у міжнародному проекті «Демократична школа»

1 березня 2016 року в Міністерстві освіти і науки України, в місті Києві, Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 29 в особі директора школи уклала Декларацію про співпрацю з Європейським Центром імені Вергеланда. І вже 18 березня шкільна команда у складі якої були директор школи № 29 Лариса Грицюк, директор курсів англійської мови у школах Миколаєва «AlexEnglishClass» (представник громади) Олександра Самойленко, голова батьківського комітету школи Анна Силкіна і практичний психолог школи Олена Скорохід відправилась на тренінг з освіти для демократичного громадянства і прав людини до міста Львова.

Чотири дні роботи (з 19 по 22 березня) у злагодженій творчій команді однодумців, які прагнуть демократичних змін в Україні і розуміють особисту відповідальність за них, були дуже плідними. З нами працювали представники семи шкіл України: Гімназія №2 Вінницької міської ради, Заліщицька державна гімназія, Львівська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №69, Чернівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №38, Ужгородська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5, Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5, Навчально-виховний комплекс №9 м.Хмельницького.

Під час тренінгів було сформоване більш чітке розуміння того, що таке демократична школа відповідно Європейської Хартії з освіти для демократичного громадянства (ОДГ) та освіти з прав людини (ОПЛ). Напрацьоване спільне бачення можливих демократичних змін на основі принципів викладених вХартії Ради Європи зОДГ та ОПЛ.

На індивідуальних заняттях з тренерами була здійснена попередня оцінка ситуації в школі і визначені сфери, в яких заклад буде досягати змін, а також види діяльності для їх реалізації. Налагоджена співпраця з директорами інших шкіл-учасниць Програми і тренерами Європейського Центру імені Вергеланда, які будуть допомагати реалізовувати демократичні зміни в навчальному закладі.

Нашій команді було дуже цікаво знайомитись з положеннями програми “Демократична школа”, вивчати культуру демократії, більш детально працювати над Хартією Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і прав людини, розглядати демократичне середовище і врядування, обговорювати питання міжсекторального партнерства і введення ОДГ/ОПЛ в школі.

Одними з перших нам випала честь спробувати свої сили у чудовій грі «Країна гідності», яка дала можливість по іншому подивитись на прийняття демократичних рішень і, безперечно, буде цікавою для наших учнів (планується на кінець квітня – ред.).

Особливу вдячність хотілось би висловити за роботу з інструментами розвитку школи і окреслення дій для досягнення показників позитивних змін у нашому закладі, обговорення можливостей для залучення додаткових ресурсів фінансування та розвитку у школу, а також рефлексію, яка кожного разу не тільки піднімала настрій, а й робила нас більш згуртованими і позитивними.

Ми щиро дякуємо координатору Всеукраїнської програми з освіти для демократичного громадянства «Демократична школа» Христині Чушак і чудовій команді тренерів Програми — Галині Проців, Наталі Маркус, Наталі Герасим, Віталію Півтораку, Андрію Вишняку, Оксані Полівчак, Андрію Залужному, Ярині Сухецькій, які кожного дня допомагали нам отримати важливі для демократизації школи знання і показували, що демократичні зміни залежать від кожної людини, від її бажання змінити свою країну і світ на краще.

Сьогодні ми з повною відповідальністю можемо сказати — ми готові до демократичних змін у нашій школі і докладемо всіх зусиль, щоб вона стала взірцем освіти і виховання не тільки в місті Миколаєві, а й у всій Україні!

Директор Миколаївської школи № 29
Лариса Анатоліївна Грицюк

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button