Общество

Податківці Жовтневого навчають і аграріїв, і голів сільських рад

Фахівці Жовтневої ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області 23 лютого провели семінар для платників податків, які здійснюють діяльність у сфері сільського господарства. Темою проведення семінару для представників аграрної галузі стало питання застосування спеціального режиму оподаткування у 2016 році.

Під час заходу присутніх ознайомили із основними змінами податкового законодавства, які набули чинності у зв’язку з прийняттям Законів України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» та «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Зокрема, розглянуто нові правила обчислення та перерозподілу сум ПДВ, порядок адміністрування та відшкодування ПДВ сільсько-господарськими підприємствами та особливості застосування спрощеної системи оподаткування юридичними особами- платниками єдиного податку четвертої групи.

Також висвітлено найбільш актуальні питання стосовно нововведень в нарахуванні земельного та транспортного податків, змін в оподаткуванні податком на доходи фізичних осіб, новацій для власників рухомого та нерухомого майна. Значну увагу приділили змінам стосовно єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Учасникам розповіли про зниження ставки нарахування ЄСВ для підприємств з 49,7% (у середньому, залежно від класу ризику) до 22% та скасування утримання ЄСВ з найманих працівників (3,6%).

Платники податків дізнались і про нову нормативно-грошову оцінку землі, яка почала діяти з 2016 року та вплине на розмір земельного податку та орендної плати за землю, запровадження з 1 березня тестового режиму системи електронного адміністрування реалізації пального, введення акцизних накладних.

Слухачі не тільки отримали вичерпну інформацію про порядок застосування спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві у 2016 році, а й мали можливість отримати фахові відповіді щодо нововведених норм податкового законодавства.

Крім того, в приміщенні Жовтневої райдержадміністрації відбулась семінар-нарада з головами, касирами-рахівниками та землевпорядниками сільських та селищних рад Жовтневого району з питань організації проведення кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2015 року.

Зустріч в такому форматі виявилась насиченою і різноплановою. Деклараційна кампанія – 2016 триватиме цьогоріч до 3 травня п.р. Особливістю нинішньої кампанії являється те, що за результатами звітного податкового року платник податку – фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору. При цьому податкова декларація про майновий стан і доходи заповнюється за новою формою, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за № 859.

Перший заступник начальника Жовтневої ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області Вікторія Мироненко відкрила захід та розповіла про основні напрямки проведення деклараційної кампанії 2016 року. Керівник зазначила, що забезпечення повноти декларування доходів громадян – це основне джерело наповнення місцевих бюджетів і закликала до плідної співпраці в цьому напрямку голів сільських та селищних громад.

На жаль, в суспільстві існують випадки ухилення громадян від сплати податків. Громадяни обробляють земельні ділянки в сільській місцевості, вирощують зернові та отримують дохід, але задекларувати його забувають. Завдяки спільним заходам представниками органів місцевого самоврядування можливо залучити до декларування цю категорію громадян в повному обсязі.

Вікторія Мироненко зазначила, що з метою покращення результатів деклараційної кампанії протягом березня — квітня поточного року організовано виїзні прийоми фахівців інспекції у сільські та селищні ради району. Громадяни матимуть можливість отримати консультацію, заповнити декларацію, сплатити суму податку до каси сільської ради в один день, не виїжджаючи до районного центру.

Працівники відділу доходів і зборів з фізичних осіб інспекції проінформували присутніх про новації податкового законодавства щодо адміністрування плати за землю з фізичних осіб, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, спрощеної системи оподаткування, податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску.

Наприкінці заходу слухачі мали змогу поставити запитання, висловити пропозиції щодо вдосконалення перебігу деклараційної кампанії та отримали тематичну друковану продукцію.

За даними прес-служби
Жовтневої ОДПІ ГУ ДФС у Миколаївській області 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button