Общество

"Жива бібліотека". Гімназисти Корабельного району спілкувались з патрульними поліцейськими віч-на-віч

10 березня зранку на площі перед бібліотекою для дорослих по проспекту Корабелів було людно, гамірно. Це учні 8-Б класу Миколаївської гімназії №3 вийшли з бібліотеки фотографуватися з патрульними поліцейськими біля новеньких і яскравих поліцейських машин, що зазвичай проїжджають повз них, не зупиняючись.

Перед цим в бібліотеці відбулася зустріч у незвичному форматі «жива бібліотека», де гімназисти  спілкувались з трьома патрульними поліцейськими: кожний учень з кожним поліцейським, максимально доступно і індивідуально, як у випадку, коли ми читаємо справжню книгу, де кожен герой має свою унікальною особисту історію. Перевага такого формату зустрічі – в змозі кожного учасника (навіть самого сором’язливого) задати своє запитання людині, яка в звичайних обставинах нашого життя є недоступною.

Бібліотекарі заздалегідь познайомили дітей зі змістом реформи національної поліції та місцем в ній новоствореного підрозділу патрульної поліції.

Ось як про цю зустріч розповідає гімназистка Марина Мельничук:

«Коли ми зайшли до читальної зали, то побачили три столи, за якими розташувалися наші гості. Навколо них стояло по десять стільців для дітей. За нашим столом сиділа дівчина Юлія, котру діти «закидали» питаннями. Всім цікаво довідатись щось від такої людини, тому й запитували про різне, починаючи від: «Що Вас привело саме до такої професії?» та закінчуючи: «Яку зарплатню ви отримуєте?». І на кожне питання учні отримали повну та відверту відповідь…

 

Поліцейський Владислав показав відомі всім «браслети» (навіть дозволив приміряти їх), планшет, за допомогою якого в поліції відстежують місцезнаходження машини. А також — рацію та газовий балончик…

 

Коли розмовляєш з сучасною поліцією, можна дійсно побачити зміни. Це не ті міліціонери, що могли у відповідь на будь-яке питання просто проігнорувати того, хто його ставить. І не ті, що могли нагрубити людині. Зараз сучасні молоді поліцейські толерантно розмовляють з кожним, окрім того, всі розмови записуються на камеру. Це не та міліція, що брала хабарі. Зараз, якщо ти пробуєш його дати, тобі загрожує позбавлення волі від 3 до 5 років… Коли ми поставили таке питання: «Чому саме поліція? Чому саме цю професію Ви обрали?», то почули відповідь від кожного: «Я просто хочу змінити думку та ставлення громадян до правоохоронних органів».

 

Діти добре зрозуміли, що патрульна поліція  може успішно виконувати свої функції лише за умови співпраці, підтримки, розуміння та довіри населення, спокій і права якого вона  захищає 24 години на добу.

Всі учасники  одержали  у подарунок  значки та сувеніри  з логотипами патрульної поліції та книжечку «Твоя безпека». Але найбільше задоволення було від теплоти і змістовності зустрічі, всім було небайдуже і цікаво.

«…Нас чекала невеличка фотосесія зі співробітниками поліції та найцікавіше: кожен мав змогу посидіти в поліцейській машині! Це було дійсно неочікувано та ду-у-у-же цікаво! В середині машини знаходяться дві гумові палиці, ліхтарик та жезл з червоним знаком, який світиться. Пам’ятаєте, у міліції був смугастий жезл? Так ось це замість нього. Ну і, звісно, ж нам дозволили натискати на все, що знаходиться на панелі біля водія: на кнопку, що вмикає проблисковий маячок, говорити в мегафон та ввімкнути всі види сигнальної сирени (зо 5-ть видів). Для нас відкрили багажник, продемонстрували бронежилети та дозволили приміряти їх…

 

На мій розсуд, це добре, що реформували міліцію на поліцію, набрали до неї молодих людей, у котрих фізична підготовка на високому рівні, котрих тренує сам спецназ, котрі відносяться до громадян дійсно, як до людей. Котрі в будь-яку хвилину прийдуть на допомогу…» — ділиться враженнями Марина Мельничук.

Організатор заходу — бібліотека-філіал №18 ЦБС для дорослих, учасник всеукраїнського проекту «Моя нова поліція: громадська підтримка реформи національної поліції», що реалізується у  співпраці  з міжнародною організацією IREX/Україна, Бюро з міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності держдепартаменту США (INL) в партнерстві з Міжнародною організацією з розвитку права (IDLO) та Міністерством внутрішніх справ України.

Цей проект покликаний підвищити обізнаність громадян та їх розуміння реформи Національної поліції України через організацію бібліотеками заходів, які розвиватимуть продуктивні взаємостосунки між поліцією та місцевою громадою, інформуватимуть про впровадження реформи та роль патрульної поліції у щоденному житті мешканців міста.

Контактна особа – завідувач бібліотеки Ясько Ольга, тел. 64-14-57.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. а правила ПДД для копов не существуют? Что делают автомобили на тротуаре для пешеходов? или для селфи с полицейскими можно?

  2. Скоро авторы подобных эссе будут сами путаться в высокопарном словоблудии исходящем от их тупости. Полицейский это типа живая книга для учеников 8-Б гимназии. Эта книга имеет свою неповторимую историю, бог мой, какой бред. Что еще придет в голову подобным авторам? Можно предположить, что в седующем опусе полиция будет сравниваться с балетом или оперой. Чего только в дурную голову не придет....

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button