Без рубрикиСуспільство

Тепер у Корабельному будуть вулиці Океанівська, Кобзарська, Святотроїцька, Національна Гвардія... (Перелік перейменувань)

Нагадаємо, що вчора, 25 лютого, мер Миколаєва оприлюднив розпорядження про перейменування топонімів у рамках декомунізації.

Пропонуємо список перейменованих вулиць та провулків,  розташованих у Корабельному районі (мовою оригіналу) з обґрунтуванням нової назви:

Артема вул.   – Океанівська вул.   – Вулиця виходитиме до суднобудівного заводу «Океан». Нова назва є шаною всім працівникам даного заводу, які зробили значний внесок у розвиток підприємства та водночас міста.

Біла Куна вул.   – Костя Гордієнка вул.  –  Гордієнко (Головко) Кость (Костянтин) Гордійович (?-1733) – видатний військовий і політичний діяч. 12 разів обирався кошовим отаманом Запорізької Січі: з грудня 1703 р. до травня 1706 р., а також з грудня 1707 р. до квітня 1709 р. У 1710-1728 рр. – кошовий отаман Кам’янської та Олешківської Січі. Сподвижник Пилипа Орлика.

Біла Куна пров.    Пров.  –  Назва характеризує менталітет українців у цілому та миколаївців зокрема, які приймають з любов’ю гостей у своєму домі.
       
Блюхера пров.    Пров.  –  Вулиця виходити до причалу
 
Бубнова пров.  –  Сіверсів пров.   – Назва надана по нижньому та верхньому Сіверсових маяках, які були встановлені ще у ХІХ ст.
      
Дібенка вул.   – Княжа вул.    Вулиця розташована на території, яка у ХІV-ХV ст.ст. входила до складу Великого Князівства Литовського і де бували князі цієї держави.

Дибенка пров.    Княжий пров.  –  Перевулок розташований поруч із одноіменною вулицею
       
Желєзнякова вул.    Лікаря Миропольського вул.   – Лікар Миропольський (1880-1972) є одним з основоположників цивільної медицини в Богоявленську (нині територія Корабельного району). 16 серпня 1941 року переніс із залізничної станції поранених радянських бійців, покинутих німцями у розбитих вагонах, біля приміщення школи, яка знаходилась на сучасній вулиці Ватутіна та надавши їм медичну допомогу, деяких прооперував. Лікував людей до самої своєї смерті, похований на місцевому кладовищі у Корабельному районі м. Миколаєва. 

Жовтневий пров. – Такелажний пров. – Миколаїв вважається корабельною стороною, а такелаж як загальне назва всіх снастей на судні (тросів, канатів і линв, а також різноманітних блоків, талрепів, кріплень та інших деталей) є одним з найбільш звучних топонімів, пов’язаних з морською та суднобудівною тематикою.

Затонського пров. – Боплана пров. – Боплан Левассер де Гійом (1600-1673 або 1685) – французький інженер, один із найвідоміших картографів 17 століття. З початку 1630 до 1648 років працював на території України. У 1639 р. розробив перший варіант генеральної карти України. Однією з головних картографічних праць Боплана є «Спеціальний та докладний план України разом із належними до неї воєводствами, округами та провінціями». Його «Опис України» вперше відкрив Україну для західного читача. Ця робота Боплана також включає опис географічних об’єктів Миколаївщини.
       
Івана Федька вул.    Калініченка вул. –  Калініченко Микола Іванович (1924-2007) – доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, розробник ефективного методу лікування тяжких опіків. Близько 28 років працював лікарем на суднах китобійної флотилії. Знаходячись у відкритому морі, провів понад три тисячі операцій, рятуючи не тільки співвітчизників, а й іноземних моряків. Автор ефективних лікарських препаратів.

Колонтай вул. –  Батьківщина вул.  –  Назва відображає значущість родинних цінностей як ознаки ментальності українців.

Командарма Уборевича вул.    Кобзарська вул.  Назва на честь кобзарів – унікального явища в українській культурі, носіїв та зберігачів духовного генофонду українського народу. Своєї години вони поважали провідниками, які через свою гру на кобзі будили національну свідомість, передавали тисячолітню мудрість та розкривали правду життя, закликаючи до активності та згуртованої боротьби зі злом. 
       
Латиських Стрільців вул.    Січових Стрільців вул.  –  Організація створена у 1914 році. Це була перша спроба організувати українську національну армію. УСС – єдине українське національне військове формування, яке брало участь у Першій світовій війні

Марії Ульянової вул.    Клечова балка    Вулиця розташована на місцевості, історична назва якої «Клечова балка», що тягнеться вдоль річки Вітівки, від озер біля об’їзної дороги до Південного Бугу. Крім того, даний топонім широко розповсюджений серед жителів даної місцевості.
       
Пархом’янка вул.    Гетьмана Мазепи вул.  Мазепа-Каледінський Іван (1639-1709) – український військовий, політичний та державний діяч. Гетьман Війська Запорізького, голова козацької держави на Лівобережній (1687-1704) та всій Наддніпрянській Україні (1704 1709).

вул. – Вітрильна вул. – Назва алєгорично позиціонує Миколаїв як місто вітрильних суден.

Радянської Армії вул. – Національної гвардії вул. – Запропонована назва має на меті присвятити один з топонімів військовому формуванню Збройних сил України – Національній гвардії, сили якої виявили себе у військовому протистоянні на сході України.

Червоносільська вул. – Святотроїцька вул. – Вулиця розташована у місцевості, де раніше знаходилося село Святотроїцьке.

Червоних Слідопитів вул. – Авіаторів вул. – Вулиця проходитиме поруч із територією військового аеродрому.

Чичеріна вул.    Краєзнавців вул.    У назві відзначається внесок миколаївських краєзнавців у вивчення та популяризацію історії Миколаєва.

Шверника вул. – Сидора Білого вул. – Білий Сідір Гнатович (1735–1788) – перший військовий отаман Чорноморського козацького війська, призначений у 1788 р. Г. Потьомкіним. Очолював Чорноморську козацьку флотилію у роки російсько-турецької війни (1787-1791). Під час бою козацької флотилії з турецькими вітрильниками Сідір Білий був смертельно поранений біля фортеці Кінбурн

Як пропонували перейменувати вулиці у Корабельному
районі Миколаєва у зв’язку з декомунізацією

Раніше мешканцям Корабельного району пропонували долучитися до процесу перейменування вулиць (online-голосування)

З повним списком вже перейменованих топонімів Миколаєва можна ознайомитись за посиланням: “Про перейменування об’єктів топоніміки”

Не перейменованими в Корабельному районі (всупереч побажанням істориків, громадських працівників) залишилися вулиці Генерала Попеля, Ленінградська, Ватутіна, Зої Космодем’янської, Командарма Смирнова, Литовченка, Маршала Жукова, Терешкової, Островського (вулиця та провулок), провулки.

Нагадаємо, ми писали: 
У Миколаєві перейменували 129 об’єктів. Пр.Жовтневий став Богоявленським

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button