Общество

Активісти київського цивільного корпусу "Азов" перед Вищим спецсудом у столиці зробили свій внесок у справу щодо лісу "Маяк"

17.02.2016 року у Києві відбулось знакове судове засідання у справі відновлення соціальної справедливості – повернення у державну власність незаконно розданих приватним особам земель лісового урочища «Жовтневе» («Маяк»), що у Корабельному районі м. Миколаєва.

Акція «прямої дії» принесла результат.

За деякий час перед цим з’явилась інформація, що 10.02.2016 року нелюстрований Вищій спеціалізований суд у столиці задовольнив касаційну скаргу Коржевської І.Г. та ПЕЛІПАС І.Ш. (матері земельного «латифундиста» Олексія Пеліпаса) по одній з ділянок лісового урочища (яку раніше вже було повернуто у власність держави), та надіслав справу на новий розгляд у суд першої інстанції.

Сам суд був скорий. Скаржники та їх адвокат не прийшли. Третю особу (від громадськості) в цій справі — Деревянко І.А. — взагалі не було запрошено.

Ще раніше ВСС по аналогічним справам, пов’язаним з цим же лісом, прийняв зовсім протилежні рішення — на користь держави:

— 15.04.2015 року, відповідач Лупащенко О.Г., касаційну скаргу залишено без задоволення.

— 19.06.2015 року, відповідач Максименко О.М., взагалі відмовлено у відкритті касаційного провадження.

На початку подій, пов’язаних з «поверненням Маяка», до активістів підходили «рєшала», які пропонували хабара за те, щоб громада відступила, та запевнювали, що все рівно «землевласники повирішують питання» навіть у Вищому суді. Виникла обґрунтована підозра, що 10.02.2016 року «землевласники таки повирішували питання» і надалі будуть діяти таким самим чином.

Тому було прийнято рішення здійснити акцію прямої дії та забезпечити громадський контроль за об’єктивним розглядом наступної справи у Вищому спецсуді.

17.02.2016 року у Києві, у ВСС розглядалась касаційна скарга Глебової А.В. та Пеліпас І.Ш. на рішення про повернення державі чергової ділянки урочища «Жовтневе». Зазначені особи або їх представник знов не з’явились. На засідання приїхав, у якості третьої особи без самостійних вимог, Ігор Дерев’янко, хоча його знов не було повідомлено про судове засідання. Справу розглядала колегій з 5 суддів під головуванням Кузнєцова В.О.

Підтримати вимоги громадськості пікетом перед будівлею прийшли активісти київського цивільного корпусу «Азов» (на противагу від деяких народних депутатів від Миколаєва, які не взяли участі, хоча й запрошувались для підтримки резонансної справи).

Громадську активність було помічено, тому розгляд відбувався більш ґрунтовно, ніж попереднього разу. Виявилось, що касаційна скарга майже дослівно повторює апеляційну. Доводилось про суспільну важливість збереження лісу для городян. Доказувалась чинність картографічних матеріалів, тощо.

Після нетривалої наради колегія суддів вирішила відхилити касаційну скаргу, підтвердити рішення суду першої інстанції про незаконність відведення землі приватним особам та поверненню її у власність держави.

При оголошенні постанови суду звучало «СЛАВА УКРАЇНІ!»

Член Тимчасової комісії щодо перевірки законності відведення земельних
ділянок громадянам для будівництва приватних житлових будинків в районі
вул. Мендєлєєва у Корабельному районі м. Миколаєва, затвердженого
Рішенням Миколаївської міської ради № 62/54 від 24.06. 2014 р.,
Дерев’янко І.А.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button