Без рубрикиСуспільство

Нові - зовні, гнилі - всередині. «Золотий» трамвай для миколаївців

Ярослав Чепурний, Олег Оганов,
Центр журналістських розслідувань

Торгівля «вживаними» трамваями і тролейбусами перетворилася в дуже прибутковий бізнес в нашій країні. По дорозі з Європи в Україну старий транспорт дорожчає в десятки разів. Ось тільки вигоду від цього отримують не пересічні українці, а корупціонери і бізнесмени.

Нове зовні, гниле зсередини

Перед виборами, щоб задобрити городян, міська влада Миколаєва купила купу тролейбусів і трамваїв. Миколаївці дуже потребували електротранспорті, але ціни «покусали». А новими вони були тільки зовні. До виходу на міські маршрути цей транспорт десятиліттями працював в країнах ЄС.

Тролейбуси «секонд-хенду» практично відразу почали виходити з ладу. Прискіпливі пасажири помітили, що вони хороші тільки зовні, а всередині гнилі.

Миколаївський журналіст Андрій Прокопенко, який часто користується цим видом транспорту, розповів Центру, що неодноразово був свідком того, як ламаються нові старі тролейбуси. За словами журналіста, в одних випадках поломки ліквідовувалися на місці, в інших – зламані тролейбуси доводилося відвозити в депо для ремонту.

При цьому «секонд-хенд» і не дуже справний транспорт обійшовся миколаївцям чимало. За один тролейбус з міської скарбниці сплатили 747 тисяч гривень.

Підприємець Анатолій ШворакЦікаво, що на тендері були дешевші пропозиції. Так, підприємець Анатолій Шворак запропонував тролейбуси на 148 тисяч  дешевше. Тобто для міського бюджету вдалося зекономити майже 4 мільйони гривень лише на одному тендері. Але тендерному комітету не сподобалася його документація.

За словами бізнесмена, чиновники виявили помилку в тому, що він не надав довідку про те, що тролейбуси екологічно чисті. Хоча навіть школярі знають, що тролейбусний електродвигун не виділяє ніяких вихлопних газів.

Анатолій Шворак намагався продавати тролейбуси також у Житомирі, Сумах та Одесі, але і там тендерний комітет обрав дорожчі варіанти. Через неправильно оформленої документації Шворака навіть не допустили до торгів.

За його словами, у Сумах вимагали від нього гарантійного листа про те, що він не зареєстрований в офшорних зонах.

– Я від руки писав, що не зареєстрований в офшорних зонах, але слово «гарантійний лист» не вставляв. Комісія міста Суми порахувала, що це була суттєва помилка, – зазначив підприємець.

Дует переможців

У всіх перерахованих вище містах безумовним переможцем стали дві споріднені компанії з Дніпропетровська – ТОВ «Торговий дім «Літан» і «Дуотранс». Аукціон проходив за однією схемою: поряд з «Дуотрансом» або «Літаном» була ще одна компанія, яка пропонувала найвищу ціну. Звичайно, чиновники вибрали більш дешеву пропозицію.

– Роль цих компаній-оболонок полягає в тому, щоб бути учасником з високою ціною в конкурентних торгах. Природно, вони вибирають більш низьку ціну, і в підсумку «Літань» виявляється переможцем, – впевнений Анатолій Шворак.

Якщо проаналізувати тендери за останні кілька місяців на закупівлю міського електротранспорту, то можна побачити, що обов’язковими супутниками дніпропетровських фірм були ТОВ «Околиця» і ТОВ «УкрЄвроМаз». Вони завжди пропонували вищі ціни і програвали.

У чехів дешевше

Примітно, що якщо дніпропетровська компанія «Дуотранс» продала «секонд-хенд» чеський тролейбус До Миколаєва за 743 тисячі гривень, то ця ж модель обійшлася Тернополю майже на двісті тисяч дешевше.

Тернопіль придбав тролейбуси Skoda 14TR за 200 тис грн. Дешевше

Це українське місто пішло іншим шляхом, купивши тролейбуси безпосередньо у чеської фірми. Перший заступник «Тернопільелектротрансу» Володимир Зелінський  в інтерв’ю NCZHR розповів, що тролейбуси купували набагато дешевше, адже працювали без посередників – безпосередньо.

Чому саме для Миколаєва транспорт «секонд хенду» вийшов набагато дорожче? Миколаївські чиновники стверджують, що на ціну тролейбуса вплинуло розмитнення, доставка та сервіс.

Виступаючи на місцевому телебаченні, мер Миколаєва Юрій Гранатуров розповів, як шукали транспорт в Європі.

  • Наші представники об’їздили весь Європейський Союз і зупинилися в Празі. Там вони вибрали існуючий тролейбус прямо на лінії.

Але мер Миколаєва помиляється, м’яко кажучи. Тролейбуси в Празі не працюють з 1972 року, тому ніхто з миколаївських чиновників не поїхав до Праги і не вибрав там жодного тролейбуса. Фактично ці червоно-білі тролейбуси були закуплені в чеському місті Брно.

Ціни також якось не складаються. Якщо навіть до тринадцяти з половиною тисяч євро додати вартість розмитнення, яка становить 32%, і доставка виходить всього двадцять дві тисячі євро, а не двадцять вісім, як пропонує Миколаїв. Де різниця?

Ризький трамвай з десятикратним посиленням

Депутат Миколаївської міської ради Олександр Болтянський, який є членом бюджетної комісії, повідомив Центру, що всі члени комісії проти закупівлі транспорту “секонд-хенду”. А причину, по якій міська влада все-таки його купила, пояснює просто:

  • Ми не знаємо, може, їх віддали безкоштовно, адже утилізувати ці тролейбуси набагато дорожче, ніж продати їх.  Або заплатили  якісь гроші. Це риторичне питання.

Однак справжньою вишенькою на торті стала покупка трамваїв для Миколаєва. Ця угода навіть викликала скандал у Латвії. Ризька компанія Rigas satiksme виставила на аукціон всі дванадцять виведених з експлуатації чеських трамваїв за тридцять дві тисячі євро. Уявіть собі здивування риганів, коли такі ж трамваї були продані компанією «Літан» Одесі і Миколаєву за тридцять вісім тисяч євро. Одиницю.

Трамвай Татра-Т3 подорожчав майже в 15 разів по дорозі з Риги до Миколаєва

Спілкуючись по телефону з журналістами Центру, прес-секретар компанії Вікторс Закіс не приховував свого здивування:

– Чому ви купили в 20 разів більше, це питання до вас, тобто до тих, хто купував…. Чому хтось виявляє бажання купити в 20 разів дорожче – мене це дивує. Я сам, якби щось купувала і фізична, і юридична особа, шукав би способи  , де купити дешевше, а не дорожче.

 Ми спробували з’ясувати, чому в Миколаєві вирішили купити трамваї у посередників, при цьому переплачуючи з десяток разів. Але на підприємстві «Миколаївелектротранс», яке проводило цей тендер, сховалися від журналістів. Секретар директора повідомив журналістам Центру, що влада не має наміру зустрічатися з нами. З усіх питань, які стосуються проведених тендерів, потрібно звертатися до міськвиконкому.

Чому чеські трамваї так дорого обійшлися миколаївцям, ми запитали у директора Торгового дому «Літань» Олега Сухова. Але бізнесмен пояснив це технічними змінами, внесеними на його підприємстві:

– Багато грошей було витрачено на ремонт кузова і ремонт вагонеток.

Але підприємець Шворак з цим не згоден, стверджуючи,  що в високу ціну була включена корупційна складова. Шворак нагадав, що приблизно за місяць до першого тендеру пан Сухов подзвонив йому і порадив відмовитися від участі в тендері.

– Він розповів, що цілий рік готував Миколаївську міську  адміністрацію до постачання цих тролейбусів. Тобто мені прямо повідомили, що тендер не просто декларується, тому немає сенсу брати в ньому участь. Виплата вже визначена. Я не буду переможцем.

Ось і виходить, що техніка «секонд хенду» з Європи для українців коштує в десятки разів дорожче, і все це завдяки непомірним апетитам місцевої влади.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button