Общество

21 листопада в Миколаєві відзначають День Гідності та Свободи (ВІДЕО)

В суботу, 21 листопада, українці відзначають одне з нових, але знакових свят в новітній історії України — День Гідності та Свободи.

Відзначається згідно з Указом Президента № 872 від 13 листопада 2014 року «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…»

Воины Света. Противостояния Николаева (ВИДЕО)

Свято встановлено на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року) і є своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначалося на честь Помаранчевої революції з 2005-го по 2011 роки 22 листопада.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протести української громадськості у відповідь на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. на Майдані Незалежності у столиці мітингувальники встановили намети і перебували там цілодобово.

У ніч на 30 листопада 2013 року спецпризначенці «Беркуту» побили десятки активістів, переважно молодь, після чого на вулиці міст України вийшли сотні тисяч громадян. Акції протесту, що тривали з кінця листопада 2013-го до кінця лютого 2014 року, отримали назви Євромайдан, Майдан, а пізніше – Революція Гідності.

Победа, написанная кровью

У результаті тодішній президент Віктор Янукович в лютому, після масового розстрілу беззбройних громадян у центрі Києва, втік до Росії. Усю повноту влади взяла на себе Верховна Рада України, яка призначила на 25 травня вибори президента України. На цих виборах переміг Порошенко, який 27 червня 2014 року підписав Угоду про асоціацію з ЄС в повному обсязі.

Цього року День Гідності та Свободи відзначається під гаслом:
«Вільні творять майбутнє!»

https://www.youtube.com/watch?v=KBV-I3BCRpI

Як у Миколаєві цьогоріч відзначають День Гідності та Свободи, читайте у матеріалі «Преступности.НЕТ» Николаевцы отметили вторую годовщину Евромайдана: на месте собраний установили памятную табличку и прошли шествием (ВИДЕО)

c25f570b465b579dc18b0782da466e6d.i900x599x580

Нагадаємо, «Корабелів.Інфо» писали, як цей день відзначали у Миколаєві минулого року: 
«Николаев. Майдан. Год спустя. Хроника дня (ВИДЕО)»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button