Общество

Флешмоб до Дня української писемності і мови пройшов для читачів Корабельного району (Відео)

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

У бібліотеці для дітей №8 на відділі книгообміну та сімейного читання відбувся захід, присвячений Дню української писемності та мови, який наша суверенна держава відзначає 9 листопада.

Маючи тисячолітню історію, наша українська мова — мова минулого та прийдешнього.

IMG 3243 новый размер

Древнє слово квітами-перлами розцвітало у найдавніших пам’ятках культури Київської Русі, у полемічних творах, у красному письменстві різних часів.

IMG 3250 новый размер

Читачам відділу — учням МЗОШ №1 2-А класу (вчитель Чернега Н. А.), які були присутні на заході, було дуже цікаво дізнатись про Нестора-Літописця — основоположника давньоруської історії, про його літописання «Повість минулих літ», про 74 знамениті дощечки, на яких описана історія дохристиянської Русі – Велесову Книгу, про Кирила та Мефодія, які заклали основи слов’янської писемності і літератури і були  слов’янськими просвітителями та проповідниками християнства, творцямиі слов’янської азбуки, першими перекладачами богослужбових книг на слов’янську мову.

IMG 3251 новый размер

 

IMG 3254 новый размер

Згадали представників красного письменства української мови та літератури, таких як Т. Шевченка та І. Франка, Лесю Українку і М. Коцюбинського, П. Тичину і В. Сосюру, М. Рильського та інших, а також видатних сучасників — продовжувачів розвитку української мови – Василя Стуса, Ліну Костенко, Бориса Олійника та багатьох інших.

Учні змагались за звання кращого мовознавця класу, розгадуючи ребуси, промовляючи скоромовки, відгадуючи останні слова прислів’їв та приказок, відповідаючи на складні запитання, відгадуючи загадки.

IMG 3268 новый размер

 

IMG 3273 новый размер

Прослухавши цікаву легенду «Про людське життя», в якій говориться про те, що без мови немає народу та віртуальну казку Лесі Мовчун «Про те, як ростуть слова», учні спробували «вирощувати» слова нашої прекрасної української мови, додаючи до слів префікси, суфікси, закінчення.

Скажи людині добре слово. 
Воно впаде, як в ґрунт зерно. 
Якщо душа прийнять готова —
То прийметься й зійде воно. 
І виросте зернятко в пояс, 
А потім нива зашумить… 
І вдячності почутий голос, 
І для добра захочеш жить. 
Скажи людині добре слово.

Родзинкою заходу став флешмоб — «НАША МОВА КАЛИНОВА», який приготували та провели бібліотекарі відділу Полковниченко Лілія Георгіївна та Дончевський Олексанрр Олександрович.

https://www.youtube.com/watch?v=https://www.youtube.com/watch?v=DLDEmx4k57k

Розцвітай же, слово,

і в родині, і у школі,

й на заводі, і у полі

пречудесно, пречудово —

розцвітай же, слово!

Хай ізнов калина

червоніє, достигає,

всьому світу заявляє:

Я — країна Україна —

на горі калина!

IMG 3277 новый размер

 

Лілія Полковниченко

Провідний бібліотекар відділу книгообміну та сімейного читання

бібліотеки для дітей №8

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button