Без рубрикиОбщество

«Я - патріот своєї Батьківщини» - учні школи № 43 зустрілися з воїнами Антитерористичної операції

13 жовтня, напередодні Дня захисника України, Дня Покрови, Дня українського козацтва, для учнів 5 — 11 класів в актовій залі школи № 43 ім. Ольшанського проведено урок мужності – зустріч з воїнами АТО
«Я — патріот своєї Батьківщини».

На нашому заході були присутні учасники АТО:
Буян Костянтин Григорович (випускник школи
1998 р.), Білоножко Юрій Миколайович,
Ткач Віталій Анатолійович
(батько учня 7-А класу школи), Стадник Сергій Іванович,
яким були вручені квіти та подарунки.

5

Ми, учні школи, підготували літературно-музичну композицію про день 14 жовтня в історії визвольної боротьби нашої країни.

1

Чому саме 14 жовтня ми відзначаємо це свято? Що значить цей день в історії України?

14 жовтня церкви східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами. Свій початок свято бере з IX століття: у Константинополі під час служби блаженний Андрій удостоївся явлення Богородиці. Вона простягла свій покров над людьми в знак того, що дає їм свій захист.

Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови — захисниці від ворогів — має глибоке коріння і в Україні. Ця традиція прийшла до Київської Русі з Візантії разом із запровадженням християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву. Князь Володимир Мономах писав, що перемогам над половцями завдячує Богові і заступництву Пречистої Діви Марії.

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від князів Київської Русі до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. На свято Покрови козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшини.

Значного поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі – Гетьманщині. Найактивніше будівництво церков та іконописання, пов’язане з Покровою, припадає на добу гетьманування Івана Мазепи. Через шанобливе ставлення українського козацтва свято у свідомості народу почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність, захист кордонів і рідної землі, побратимство.

День захисника України нероздільно пов’язане із розвитком війська та військових традицій. Сучасні захисники територіальної цілісності та незалежності України зберігають і примножують таку святу військову традицію, як традиція військового товариства. Бойові традиції, що народилися у давні часи, протягом усієї історії України постійно розвивалися та наповнювалися новим змістом новими поколіннями захисників Батьківщини.

У ХХ столітті козацькі традиції найяскравіше наслідувала Українська повстанська армія. Символічним днем утворення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. УПА – єдина військова сила у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою своєї боротьби створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому.

«А хто борець, той здобуває світ». Вітаємо
чоловіків з Днем захисника Вітчизни! (Відео)

У зв’язку з війною на сході нашої держави ми відзначаємо День захисника України у широкому розумінні. Захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави. Активного розвитку набув волонтерський рух, до якого залучилися чимало українців як у межах нашої країни, так і за кордоном.

День захисника України-
Мужності й геройства свято.
І ми вклоняємося тим,
Хто літ тому назад багато
І тим, хто нині з автоматом
Наш спокій береже і захищає,
Всю нашу велику родину,
Рідну землю свою — Україну.

Ми вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання, висловили подяку присутнім учасникам бойових дій на сході України, переглянули презентацію-звіт про роботу школи, відео-звернення учнів до воїнів АТО.

Хай змилується над нами доля,
Хай майбутнє буде без війни,
Щоб не з фронту, а з заводу, з поля
Батька виглядали всі сини.
І нехай же квітне наше щастя,
І дзвінкі для нас звучать пісні,
Стелиться всім шлях сонячний й квітчастий,
В ранок завтрашній чудовий і ясний.

7

Вітаємо всіх з державним святом – Днем захисника України! Щиро зичимо всім доброго здоров’я, щастя, родинного затишку, миру, натхнення і високих звершень на благо розквіту Української Держави!

Цехмайструк Юлія, учениця 9-А класу ЗОШ №43,
прем’єр-міністр шкільної республіки
«Червоні вітрила»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button