Без рубрикиОбщество

«Я - патріот своєї Батьківщини» - учні школи №43 зустрілися з воїнами АТО

13 жовтня, напередодні Дня захисника України, Дня Покрови, Дня українського козацтва, для учнів 5 — 11 класів в актовій залі нашої школи № 43 імені К.Ф. Ольшанського проведено урок мужності – зустріч з воїнами АТО «Я — патріот своєї Батьківщини».

На нашому заході були присутні учасники АТО: Буян Костянтин Григорович (випускник школи 1998 року), Білоножко Юрій Миколайович, Стадник Сергій Іванович, Ткач Віталій Анатолійович (батько учня 7-А класу школи), яким були вручені квіти та подарунки.

Ми, учні школи, підготували літературно-музичну композицію про день 14 жовтня в історії визвольної боротьби нашої країни. Чому саме 14 жовтня ми відзначаємо це свято? Що значить цей день в історії України?

14 жовтня церкви східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами. Свій початок свято бере з IX століття: у Константинополі під час служби блаженний Андрій удостоївся явлення Богородиці. Вона простягла свій покров над людьми в знак того, що дає їм свій захист.

Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови — захисниці від ворогів — має глибоке коріння і в Україні. Ця традиція прийшла до Київської Русі з Візантії разом із запровадженням християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву. Князь Володимир Мономах писав, що перемогам над половцями завдячує Богові і заступництву Пречистої Діви Марії.

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від князів Київської Русі до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. На свято Покрови козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшини.

Значного поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі – Гетьманщині. Найактивніше будівництво церков та іконописання, пов’язане з Покровою, припадає на добу гетьманування Івана Мазепи. Через шанобливе ставлення українського козацтва свято у свідомості народу почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність, захист кордонів і рідної землі, побратимство.

День захисника України нероздільно пов’язане із розвитком війська та військових традицій. Сучасні захисники територіальної цілісності та незалежності України зберігають і примножують таку святу військову традицію, як традиція військового товариства. Бойові традиції, що народилися у давні часи, протягом усієї історії України постійно розвивалися та наповнювалися новим змістом новими поколіннями захисників Батьківщини.

У ХХ столітті козацькі традиції найяскравіше наслідувала Українська повстанська армія. Символічним днем утворення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. УПА – єдина військова сила у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою своєї боротьби створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому.

У зв’язку з війною на сході нашої держави ми відзначаємо День захисника України у широкому розумінні. Захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави. Активного розвитку набув волонтерський рух, до якого залучилися чимало українців як у межах нашої країни, так і за кордоном.

День захисника України-

Мужності й геройства свято.

І ми вклоняємося тим,

Хто літ тому назад багато

І тим, хто нині з автоматом

Наш спокій береже і захищає,

Всю нашу велику родину,

Рідну землю свою — Україну.

Ми вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання, висловили подяку присутнім учасникам бойових дій на сході України, переглянули презентацію-звіт про роботу школи, відео-звернення учнів до воїнів АТО.

Хай змилується над нами доля,

Хай майбутнє буде без війни,

Щоб не з фронту, а з заводу, з поля

Батька виглядали всі сини.

І нехай же квітне наше щастя,

І дзвінкі для нас звучать пісні,

Стелиться всім шлях сонячний й квітчастий,

В ранок завтрашній чудовий і ясний.

Вітаємо всіх з державним святом – Днем захисника України! Щиро зичимо всім доброго здоров’я, щастя, родинного затишку, миру, натхнення і високих звершень на благо розквіту Української Держави!

Цехмайструк Юлія, учениця 9-А класу,

прем’єр-міністр шкільної республіки

«Червоні вітрила»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button