Общество

Богатир Іван Круц - незаслуженно забутий унікальної сили атлет із Корабельного району

Українське Вітовське Товариство стараннями своєї історико-просвітницької секції зібрало матеріал про нашого колись відомого, а тепер несправедливо забутого земляка, важкоатлета, чемпіона СРСР з гирьового спорту, тренера і закохану у спорт людину — Івана Семеновича Круца.

Постать Івана Круця й дотепер залишається маловідомою якщо не сказати майже невідомою його землякам . Неодноразовий чемпіон УРСР та СРСР у 1958 році з гирьового спорту, знаменитий цирковий артист – силач, невтомний пропагандист фізкультури і спорту ( Тричі виборював кубок Кіровоградської області у 1955,1956,1957 рр та кубок Одеської області).
З автобіографії атлета дізнаємося, що Іван Семенович народився у 1906р. в місті Миколаєві . Походив з бідної української родини. Родина Круців рятуючись від голоду часів громадянської війни виїхала у село Роздол Голованіського повіту Єлизаветградської губернії (тепер Кіровоградська обл.), де і минуло дитинство майбутнього чемпіона.

Іван досить рано почав заробляти на життя, маючи неабияку силу міг замінити коня у плузі і мішки вантажив сам , без помічника. Молодим сімнадцятирічним хлопцем Іван Круць приїхав на заробітки до Миколаєва де працював вантажником у порту. Відтоді своє життя Іван Семенович пов’язав з Богоявленськом де прожив майже усе своє життя. В порту , де майбутній атлет працював вантажником, хлопця примітили і запропонували виступати в цирку.

У 1920 році Іван був уже відомим і популярним артистом циркової арени, одним з найсильніших спортсменів класичної боротьби. За порадою «продюсерів» атлет прибрав зі свого прізвища м’який знак і став тепер Круц.

Іван Круц боровся з Іваном Піддубним, виступав на гастролях спільно з богатирем Василем Дзюбою (1899-1945рр).

Іван Семенович легко крутив пальцями із цвяхів «спіраль», в’язав із сталевих прутів «краватки». У «силовий атракціон» входили такі трюки: атлет підкидав над собою 45-кілограмову кулю і ловив її на шию. Скріплював пальці рук у «замок», а з обох боків під лікті йому начіплювали міцні посторонки, в які запрягали по коняці. Хоч як не трудилися коні, проте розірвати рук богатиря не могли. До речі цей номер вимагав неабиякої фізичної сили і його могли демонструвати лише кілька атлетів у Європі , серед яких був і Іван Круц.

Sam8

Старожили згадують, що Іван Семенович мав почуття гумору та самоіронії, мав добру і щиру душу.

Початок Другої світової війни застав Івана Круця на гастролях селами Одещини, червона армія стрімко відступала під ударами вермахту та Румунської армії, тож безліч людей опинилися в окупації, не маючи змоги евакуюватися. Як наслідок Іван Семенович залишився в Одесі. Заробляв на життя атлетичними номерами, керував цирковою трупою. Доводилося часто виступати на манежі перед румунськими та німецькими солдатами.

Після війни Іван Семенович мешкав у власноруч збудованому у Жовтневому ще до війни домі.

І. Круця добре знали в тогочасних атлетичних колах як України, так і Радянського союзу. Іван Семенович налагоджував зв’язки з атлетами , котрі лишилися живі після війни і з ними далі гастролював Україною.

1515

  Іван Семенович зліва — направо перший сидить в нижньому ряду

Згадує В. Свіренко, український гирьовик: «У 1945 році в Жовтневму районний комітет НКВД очолив якийсь майор – уралець. Він не мав житла , і хтось порекомендував йому винайняти квартиру у Івана Семеновича . Іван Семенович до війни їздив з гастролями по всьому Радянському Союзу, заробляв добру копійку і мав можливість побудуватися як належить. На той час це було добротнее і велике помешкання .
Енкеведист уподобав будинок одразу. Іван Семенович , мешкав на той час сам , погодився взяти його на квартиру , надав енкаведисту одну кімнату… За якийсь час майор просить Івана Семеновича уступити йому ще одну кімнату, бо, мовляв, хоче викликати дружину з Уралу.
Круц дав згоду- у нього залишилося ще дві кімнати . Іван Семенович і не здогадувався , що добрий з виду майор вже готував йому кайдани.
Майор сфабрикував папір про те, що ніби-то Круц під час війни співпрацював з окупантами, приклав фотографію на якій богатир в одній руці тримав румунського офіцера а у іншій важкоатлетичний снаряд…»

Круця заарештували 29 січня 1945 р і звинуватили у державній зраді. Згідно з вироком трибуналу військ НКВД у Миколаївській обл. від 4 червня 1945 р його засудили до 6 років таборів, обмеження у правах на три роки і конфіскацією майна.

Майор став власником будинку І. Круця.

Згідно запису № 59654 Найіонального банку репресованих , Круц І.С. 1906р народження , народжений у м. Миколаєві , українець, із службовців, до політичних партій не належав, з початковою освітою, безробітний, про склад сімї і подальшу долю зазначено – «нема даних». Реабілітований у 1991р.

Після повернення із заслання родина Круців повернулася у Голованівськ. Іван Семенович одружився у таборах ( його майбутня дружина Оксана теж відбувала термін), тож повернувся він з дружиною Оксаною та сином Юрієм , котрий народився у засланні. На Кіровоградщині Круц знову почав виступати на арені, був тренером і одночасно капітаном команди на обласних, республіканських та всесоюзних змаганнях сільських спортсменів.

Однак Іван Степанович завжди хотів повернутися у Жовтневе і нарешті змінив Голованівськ на Жовтневе. Повернувшись у Жовтневе І. Круц збудував новий будинок на вул. Петровського (тепер Литовченка) у якому прожив із сім’єю до самої смерті.

Варто згадати цікавий епізод, котрий стався під час побудови будинку.

Згадує Дмитро Петрович Клименко: «Я будував хату і привіз на пилораму колоди для розпилювання. Тут приїхав Круц. Зясувалося, що він теж будується і йому потрібно було розпустити колоди на балки. Робітники сказали Круцу: «Розпиляємо без черги, якщо сам покладеш колоду на візок пилорами». Круц підійшов до краю колоди, обхопив її обома руками знизу, різко видихнув і закинув колоду на візок. Потім так само завів і другий кінець. Це було неймовірним видовищем бо для такої роботи потрібно було кілька міцних чоловіків».

Іван Семенович не припиняв гастролі Жовтневим районом та Миколаївщиною, купив «Мерседеса», найняв шофера і їздив селами з показовими виступами. Авто теж брало участь у виступах. Атлет клав собі на груди дві товсті дошки, на які в’їзджала машина. Раз на рік у Клубі Жовтневого (зараз вул. Терешкової) Іван Семенович влдаштовував показові виступи. Варто зауважити , що українець Іван Круц першим у світі підняв над собою 200 кг.

1514

Як згадують старожили, на сцену викликали шістьох хлопців, їх зв’язували рушниками, і атлет піднімав усіх собі на плечі і крутив «вітряка». Цвях 150 мм забивав у підлогу рукою замотаною у хусточку по саму головку, після чого витягував його зубами.

1197

Людина безмежно закохана у спорт , Іван Семенович з великою любов’ю ставився до людей, жив для них, своїм мистецтвом приносив їм радість. Разом зі своїми вихованцями сприяв популяризації важкоатлетичних занять серед молоді . Як згадують старожили борцівський клуб, де І.С.Круц займався з молоддю, знаходився на вулиці Млинній (тепер М.Ульянової).

Помер видатний український спртсмен у 1968 році. На пам’ятнику атлету напис: «Іван Семенович Круц (1906-1968) український богатир, атлет, екс – чемпіон СРСР по класичній боротьбі».

SAM 2660

SAM 2663

На превеликий жаль у Корабельному районі ім’я видатного земляка не увічнене жодним чином. Ні вулиці на його честь, ні провулка чи навіть меморіальної таблички на розі вулиці, де він мешкав, немає. Чому б вулицю Терешкової ( до речі Терешкова як депутат держдуми РФ голосувала за анексію Криму), де колись був Жовтневий клуб в якому виступав І. Круц не назвати на честь видатного атлета?

Впевнений, наш видатний земляк вартий нашої вдячної пам’яті.

Підготував В. Мних — голова історико-просвітницької
секції Вітовського Українського Товариства

Використані джерела:

1. Іван Круц. «Щотижня» І Марцинківський . Число 18 ,30 квітня 2014р .

2. «Невідомий Іван Круц» С. Піддубний . Ятрань . 14.05.2008 .

3. Головна редакційна колегія науково- документальної секції книг «Реабілітовані історією».

Особлива подяка за допомогу О.І. Ясько
та старожилу нашого району Росошинському П.Г.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button