Общество

Захист гімназисток-психологів

Не слід казати, що наукові роботи і експерименти – це маячня, не варта вашої уваги. Я переконалася в зворотньому, коли побувала на презентації досліджень в області психології, що робили учні 11-ого класу Миколаївської гімназії №3.

Шість дівчат, які збираються в подальшому пов’язати своє життя з психологією, протягом двох років збирали інформацію на різні теми під керівництвом практичного психолога Оксани Володимирівни Склярук.

Теми досліджень були, як на мене, дуже корисними і необхідними для сучасного суспільства. Так, Юлія Новікова розбиралася в питанні самооцінки учнів, а Катерина Зурілова зацікавилася тим, як вірно вибрати майбутню професію і розробила корисні поради для слухачів-однолітків. Мій висновок: кожна — корисна і має прикладний характер.

Гімназистки презентували свої роботи у конференц-залі навчального закладу. На заході були присутні учні старших класів та батьки дівчат.

Презентація вийшла напрочуд захоплюючою. Наприклад, Ангеліна Дмітрієва, яка досліджувала вплив різних кольорів на самопочуття людини, провела з присутніми психологічну гру, що мала підвищити їх настрій і стан здоров’я. Так і сталося.

А Тетяна Чеховська, роблячи вдома експеримент з впливу музики на психіку, встановила, що рок-музика змусила зів’янути її домашню рослину, а прослуховування класичної — навпаки, пішло на користь іншій квітці.

Особисто мене вразила праця Валерії Штанкевич, яка обрала цікаву та оригінальну тему: «Ліворукі діти. Хто ж вони?» Її дослідження підтверджують, що шульги є, зазвичай, творчими людьми, які мислять нестандартно, і не слід перевчати дитину, щоб вона писала правою рукою. Мені це додало наснаги до різних видів моїх уподобань, адже я сама пишу лівою рукою.

Розглядалися і глобальні проблеми, про які видатними психологами і драматургами написано вже багато книжок. Так, наприклад, Вікторія Кривошея обрала саме таку: «Самотність — неминуче випробування кожної людини. Особливості самотності підлітків». В роботі дівчини розкриваються причини самотності людей та способи боротьби з цим страшним душевним станом.

Презентація полягала в усній доповіді про тему і результати дослідження та показі слайдової роботи.

{gallery}2012/12/31/1{/gallery}

Заступник директора гімназії з навчально-виховної роботи Ірина Іванівна Коваль зазначила, що учениці виконали роботу вдало і цікаво, тож всі учасниці за результатами захисту науково-дослідницьких робіт отримали бали високого рівня.

Навчальна практика пішла на користь як дівчатам (вони навчилися організовувати та проводити соціологічні опитування, обробляти отриману інформацію, складати поради-рекомендації як дорослим, так і дітям, презентувати свою роботу), так і глядачам – думаю, кожен зробив для себе певні висновки та знайшов щось цікаве в дослідженні старшокласниць. Та й учням, які приймали участь в опитуваннях та дослідах дівчат, мабуть, було приємно за свій вклад в цю працю.

Я вважаю, навчально-дослідницька практика була для всіх дуже корисною і головний її сенс – донести, якою важливою в наш час соціальної нестабільності є професія психологів.

Дар’я Безрученко,
учениця 8-А класу гімназії №3,
член гуртка «Юний кореспондент» ДЦ
позашкільної роботи Корабельного району

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button