Общество

За спалювання листя - штраф до 1700 грн.

Димова завіса та їдкий запах – щорічна біда осінньої пори року. Спалювання сухого опалого листя вже давно стало «доброю» традицією. І це попри те, що подібні дії призводять до неймовірного забруднення атмосферного повітря та природного навколишнього середовища в цілому. Такий стан справ неминуче провокує зростання випадків захворювань дихальних шляхів у населення, яке часто власноруч спалює листя на присадибних ділянках. До того ж, розпалювання вогню поблизу будинків та господарчих споруд загрожує розповсюдженням полум’я власне на конструкції будівель, що, в свою чергу, наносить неабиякий матеріальний збиток. Крім того, за подібні дії Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено притягнення винних до відповідальності за статтею 77-1 «Самовільне спалювання рослинності або її залишків», що загрожує накладенням штрафних санкцій. 

Штраф може коливатися від 340 до 1360 грн для фізичних осіб, а для юридичних — від 850 до 1700 грн.

Окрім рядових співгромадян, які власними діями наражають на небезпеку себе та свою власність, існує ще одна категорія громадян – це співробітники житлово-експлуатаційних дільниць. Останні, без найменших докорів сумління, спалюють злощасне листя – адже сміття потрібно кудись дівати, а вогонь в змозі його знищити протягом лічених хвилин та без особливих матеріальних затрат. Цілком економічно вигідне рішення, проте якою ціною досягається результат?

Випадки загорянь не тільки наносять непоправну шкоду людині та природному середовищу. Щодня до оперативно-диспетчерської служби Територіального управління МНС у Миколаївській області надходять повідомлення про пожежі сухого листя та сміття, на які співробітники МНС зобов’язані реагувати. Таким чином, ліквідуючи декілька разів на добу подібні вогневі випадки, можна просто не встигнути надати допомогу тому, хто її дійсно потребує.

Основною причиною подібного стану справ є те, що організації, відповідальні за своєчасне вивезення пожовклого листя та залишків рослинності, не виконують належним чином покладені на них функції.

Територіальне управління МНС у Миколаївській області звертається до населення з переконливим проханням утриматися від спалювання сміття поблизу власних приватних домоволодінь. Що стосується несанкціонованих дій комунальних служб, інформація з даного приводу буде направлена до відповідних контролюючих органів та розглянута на найближчому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста Миколаєва та Миколаївської області.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button