Общество

Валентин Касьяновський - автор історичного нарису про Корабельний район

Довгі роки історія Богоявленська була «білою плямою на карті». Але, завдяки старанням небайдужих жителів Корабельного району, ми з вами можемо сьогодні зануритися в минуле, дізнатися багато цікавого про наш край, про своє коріння.

Один з таких людей — Касьяновский Валентин Олександрович, що провів колосальні дослідження історії нашого краю і написав історичний нарис про Корабельний район.

Народився Валентин Олександрович 10 лютого 1928 року в селищі Богоявленське Миколаївського району Миколаївської області в сім’ї робітників.

В 1949 році закінчив середню школу, з 1949 по 1954 роки навчався в Одеському державному університеті ім. І.Мечникова на геолого-географічному факультеті.

В 1954 — 1956 роках працював в середніх школах ст. Знам’янка Кіровоградської області, в 1956 — 1957 роках викладав в Миколаївській школі-інтернаті № 1, в 1957 — 1961 роках – в ПТУ № 1 в селище Жовтневе.

 47

Молодий вчитель Касьяновський Валентин Олександрович з 5 класом школи № 47

В 1961 — 1963 роках працював завідувачем кабінетом політпросвіти Жовтневого райкому Компартії України, в 1963 — 1965 роках – вчителем історії і географії в Жовтневій школі № 5, в 1965 — 1970 роках – завідувачем відділом пропаганди і агітації Жовтневого райкому Компартії України, в 1970 — 1974 роках – організатором позакласної роботи в середніх школах №№ 3 та 43 (Корабельний район).

Валентин Олександрович ходив з учнями у походи по рідному краю, проводив екскурсії для дітей і дорослих. Його багато хто пам’ятає і зараз…

{gallery}2012/10/18/1{/gallery}

У 1988 році вийшов на пенсію. Майор у відставці.

Ще в 60-ті роки вже минулого сторіччя Валентин Олександрович очолював Жовтневу районну комісію по підготовці тому «Історія міст і сіл Української РСР. Миколаївська область».

В 2007 році Валентин Олександрович Касьяновський передав у Державний архів Миколаївської області документи особового фонду . Це нариси з історії населених пунктів Жовтневого району Миколаївської області, документи про участь мешканців району у Великій Вітчизняній війні (1941 — 1944 рр) та з історії підприємств і установ Жовтневого району, особисті фотографії.

Але допитливий розум та зацікавленість в тому, щоб про історію поселень на місці теперішнього Корабельного району дізналося якомога більше людей, не давали йому спокою. В 2008 році разом з завідуючою бібліотекою-філіалом № 18 для дорослих у Корабельному районі Ясько Ольгою Іванівною вони створили Краєзнавчий Інформаційний Центр «КРАЙ» (Корабельний РАЙон), продовжуючи збирати матеріали про «колиску» міста Миколаєва – попередників Корабельного району – Вітовку та Богоявленськ

10

На превеликий жаль, у 2009 році Валентина Олександровича з нами не стало…

Але справа його не померла. Ольга Іванівна Ясько зберігала напрацювання Касьяновского, роками збирала матеріали, які змогли доповнити його нарис; та завдяки цьому народилася унікальна книга (читайте найближчим часом в розділі сайту «Історія»), яка, нажаль, раніше до останнього часу не була опублікована повністю, лише уривки з неї друкувалися час від часу.

І ось тепер, завдяки меценатові Ісакову Сергію Михайловичу, книга нарешті побачила світ.

Використано матеріали КІЦ «КРАЙ»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button