Общество

Олександра Кужіль: «За два роки правління Януковича в Україні стало небезпечно жити»

— Такого не було за всі двадцять років незалежності, але стало можливим за два роки влади Януковича: в нашій країні стало небезпечно жити, — про це не раз заявила спікер Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександра Кужіль за час свого дводенного візиту в Миколаївську область, під час якого вона завітала й до Корабельного району.

— Коли я в молодості йшла з танців, то знала: якщо побачиш міліціонера, то треба перейти на той бік вулиці, де він знаходиться, і будеш в небезпеці, — розповіла Олександра Володимирівна, але зараз все перевернулося з ніг на голову: якщо тобі зустрівся міліціонер, тобі краще від нього сховатися. Кожен день приносить нові жахливі приклади. В Донецьку молодого парня, який сидів після роботи на зупинці автобуса з пляшкою пива, міліціонери затягли до райвідділу, і там його… ґвалтував гумовим кийком 21-річний дільничний інспектор в той час, як хлопця тримали двоє курсантів. Після цього особисто начальник райвідділу викинув його на вулицю, наказавши: принесеш ще тисячу гривень за те, що ми тебе лишили живим.

В Києві знайшли 17-річну студентку, яка зникла за кілька днів до того, та повідомили батькам, що вона потрапила під потяг. Причому нікому не давали подивитись на тіло. Коли Микола Катеринчук, який став адвокатом її родини, наполіг на обстеженні трупа, то виявилося, що у неї видалені внутрішні органи – комусь знадобився донор.

В Одесі днями закінчився суд над міліціонерами, які просто заради розваги затримали двох чоловіків та підключали їм електричний струм до вух, пальців та геніталій. Що ви думаєте вони отримали?.. Умовні строки! Бо суд врахував, що вони розкаялися та вибачилися…

Ще один випадок: 14 чоловік буквально вбивали молодого хлопця, різали його, а в кінці… посадили на палю. Проте хлопець чудом вижив. І що ви думаєте? Міліція відмовляється відкривати карну справу, мотивуючи це тим, що чекає, поки той одужає, щоб розпочати слідчі дії. Один в один нагадує ситуації зі справою Оксани Макар, ця справа зрушилася з місця тільки завдяки тому, що обурені люди піднялися на спротив та цим налякали владу.

За висновками міжнародних експертних організацій протягом минулого року тортурам піддали 1 мільйон чоловік. А загальний склад української міліції –372 тисячі. Тобто виходить, що кожний міліціонер особисто катував щонайменше трьох чоловік. Звідки стільки збоченців, садистів серед тих, хто має нас захищати? Я відповім: це дозволяє прокуратура. А чого іншого від неї чекати, якщо Генеральний прокурор – кум президента. То хіба ж кум засудить свого кума, який у своїй власній резиденції в Межигір’ї, вкраденої у державі, сам у себе орендує кабінет та сам собі платить за це з державного бюджету? Хіба ж ви підете цьому куму скаржитися на те, що президент орендує вертоліт у свого сина та розраховується за це знову-таки з державного бюджету?

Люди вже доведені до відчаю. Мені нещодавно телефонувала 83-річна жіночка та каже: «Олександра Володимирівна, я готова стати українською Каплан». В Криму на усіх посадах – виключно донеччани. Навіть директор симферопольського цвинтаря – з Макіївки. Так кримчани вже створили організацію «Кримські партизани проти донецької окупації»…

Як можна жити в країні, яка цілком побудована на брехні та шахрайстві? Куди йдуть ваші податки? Я відповім. Чули, як нещодавно заарештували директора фонду зайнятості, який просто так, про всяк випадок, тримав у сейфі 7,5 млн. євро? Але ж такі арешти радше є виключеннями. Знаєте Демішкана, який у Януковича зараз відповідає за будівництво доріг та бере до 60 відсотків відкатів так, що у нас кілометр дороги коштує в три рази дорожче, ніж в Європі та Америці? Так-от, його син вбив свого партнера по бізнесу, який вимагав повернути йому борг. Прив’язав до нього батарею та втопив. Злочин та участь у ньому цього мажора доведені судом. Знаєте, що отримав хлопчик? Умовний строк…

Ви тільки послухайте про те, як турбується про вас влада: 8 мільярдів вони під вибори виділили на «соціальні ініціативи президента». І разом з тим проголосували за…16 мільярдів на утримання президента та депутатів. Знаєте, на що підуть ці гроші з бюджету? 26,8 млн. на дорогу к Сухолуччю – ще одній президентський резиденції, 8 млн. — на дорогу до дому міністра юстиції, 8 млн. — на дорогу к дому дружини Януковича, а також на новий вертолітний майданчик в Феодосії, оздоровлення депутатів тощо.

А що буде з тими грошима, що виділили на так звані «соціальні ініціативи»? Я на власні очі бачила листа, який вони направили в усі соціальні служби: не виплачувати дітям війни, афганцям та чорнобильцям.

Мене питають сьогоднішні депутати-регіонали та міністри: «А де ж брати гроші в бюджеті?» Я їм відповідаю: «Просто припиніть красти!» Але хто ж припинить? Тільки декілька днів тому в західній пресі з’явилася інформація: Мінздрав закупив ліки для боротьби з туберкульозом та ВІЧ… в три рази дорожче, ніж вони коштують. Раїсу Богатирьову питають, як це могло статися, а вона відповідає: все гаразд, тендер вже пройшов. Звісно, пройшов, звісно все гаразд. Адже вона закупила ці ліки у власного сина!

І в той же час Макаренка, колишнього голову Митної служби України, наш суд засуджує на 4 роки умовно — за що? Вслухайтесь тільки в це формулювання: «Іменем України засудити» за те, що він: «розмитнив російський газ на користь держави Україна»!..

Юлію Тимошенко засудили за те, що вона підписала газовий контракт та не дала зупинитися пічам на металургійних та хімічних виробництвах. Але ж вона закупала цей газ саме для виробництва, бо Україна видобуває стільки власного газу, що його цілком вистачає для потреб населення. Юлю посадили, Макаренка засудили. І де ж той український газ по 70 доларів? Чого ж він дорожчає щомісяця? А тому, що 40% цього газу забирають два спонсори Партії регіонів – Коломойський та Фірташ. І відправляють на свої підприємства. А школи та лікарні закуповують газ по 800 доларів. Я питаю у Азарова, — розповідає Олександра Кужіль, — як же ви це дозволяєте? А Азаров відповідає: «А ми з ними судимось…»

Ця влада фактично знищує та робить жебраками своїх вчорашніх прихильників: Віце-прем’єр Колесніков розорив, знищив завод «Луганськтепловоз», і натомість придбав тепловози «Хюндаї» за 241 млн. доларів. Ці «Хюндаї» їздять на колісних парах, що вироблені на… вбитому Колесніковим «Луганськтепловозі». І при цьому постійно ламаються, не доїжджаючи до місця призначення. Сьогодні зайнятість населення в Луганську складає лише 50 відсотків. Адже Лісічанський нефтепереробний завод стоїть, Лісічанський содовий ріжуть на метал, так само, як і миколаївський імені 61 Комунара.

Я тільки що приїхала з Одеси. Я там бачила на невеличкому клаптику землі п’ять спалених ресторанів – ці люди відмовилися відписувати свій бізнес на нових господарів життя. Я зараз займаюся справою, коли міліція фактично утримує в заручниках дружину сільського голови, який відмовляється піти з посади за власним бажанням та звільнити місце для «потрібної людини». Так приклади можна безкінечно наводити по кожній області. В тому числі, і по Миколаївській, де губернатор прямо заявляє: «Я тут смотрящий!»…

Тому я на кожній зустрічі кажу, — підсумувала Олександра Кужіль, — погану владу обирають добрі люди, які не ходять на вибори. Тому не бійтеся. Не слухайте тих, хто розповідає, що все вже заздалегідь вирішено та від вас нічого не залежить. 28 жовтня у кожного з нас є можливість раз і назавжди припинити це ганебне становище, коли слуги народу вважають себе нашими господарями. Годі нам цієї ганьби! І я впевнена: чекати лишилося зовсім недовго.

За матеріалами прес-служби «Фронту Змін»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button