Общество

Гвінейські робітники вимагають від РУСАЛу повернути завод

Гвінейські робітники звернулися до уряду країни з проханням скасувати угоду від 2006 року, в результаті якої «Русал» став власником глиноземного заводу Friguia. Про це заявив генеральний секретар найбільшої профспілки Гвінеї CNTG Амаду Діалло (Amadou Diallo). Він підкреслив, що «це колективна вимога від імені всіх профспілок, які підтримують даний меморандум».

У квітні цього року співробітники Friguia оголосили страйк. Робота на підприємстві, незважаючи на акцію протесту, продовжилася, а в «Русалі» запевнили, що страйк не вплине на фінансові показники компанії. Робітники вимагали підвищення мінімальної зарплати до 400 доларів на місяць та оплати медичного обслуговування. Про завершення акції протесту не повідомлялося.

В алюмінієвій компанії заявили 24 серпня, що вимоги профспілок не мають під собою законних підстав. «‘Русал’ був і залишається повноправним власником боксито-глиноземного комплексу Friguia, і ми будемо відстоювати свої права у законному порядку в міжнародних юридичних інстанціях. Ми висловлюємо надію, що уряд Республіки Гвінея діятиме відповідно до законів Гвінеї і принципів міжнародного права».

Завод Friguia перейшов під контроль «Русала» в 2006 році; вартість операції склала 19 мільйонів доларів. Через два роки влада зажадала доплатити за актив, а в разі відмови пригрозила націоналізацією. Після зміни влади в кінці 2008 року незалежні консультанти, за твердженнями нового президента країни Мусси Камари, оцінили завод в 257 мільйонів доларів. Уряд оскаржив угоду в суді, виграв справу, однак апеляційна інстанція повернула завод «Русалу».

Наступний голова держави Альфа Конде підтримав вимоги попередників; при ньому влада заявляла, що недоотримала за Friguia мільярд доларів. В кінці жовтня 2011 року гвінейці пообіцяли «не переслідувати друзів» і вирішувати всі спірні питання за столом переговорів.

Нагадаємо, що ми писали:

«К национализации НГЗ может привести проблема красного шлама»

«Прошло 12 лет, как РУСАЛ имеет НГЗ»

 

Джерело: Finance.ua 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button