Блоги

Замітки з приводу Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів

Замітки з приводу Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів (відзначено 17-го жовтня).

Щему моєму серцю додають ті з нас, що доточують власний бюджет біля сміттєвих контейнерів

Раніше особистим виміром моєї щедрості по відношенню до бідних людей було те, як часто я подаю їм милостиню. Ставлячись з повагою до цієї категорії моїх співгромадян України, я все ж вибірково винагороджувала їх, тому що навчилась розбиратися, хто з них має пряму потребу, а хто – спекулює заради якихось власних цілей. Не задумуючись над тим, що заставило цих людей протягнути руку до перехожих, жаліла їх, не аналізувала, не співставляла, просто не проходила мимо нужденних.

Тепер я змінилася. Як і раніше подаю милостиню, особливо людям з музичними інструментами, але нині я не вважаю цю категорію людей за межею бідності як таких, що викликають біль. Щему моєму серцю додають ті з нас, що доточують власний бюджет біля сміттєвих контейнерів.

Тут поруч із безхатченками стали збіднілі пенсіонери. І якщо перших визначиш за брудним обличчям (з очима, згаслими або зиркаючими злістю), за пошматованим одягом, за специфічним смородом, то другі впадають в очі зосередженістю на предметі, котрим займаються. Як і в часи своєї повної віддачі на робочому місці, працюють самовіддано, з почуттям власної гідності. Чоловіки й жінки у поважному віці спеціальним дерев’яним штирем з гострим наконечником ретельно сортують сміття у рукавичках та зношеному, але чистому одязі, обмотані фартухами, щоб бодай не замастити те, в чому багато років підряд виходять з дому, адже їм вкрай важливо пристойно виглядіти, коли відійдуть від вимушеного місця роботи. Ні, не відбирають, що можна дорожче продати, а знову приносять користь місту, державі. Тому що ретельно перебирають сміття. А вже потім несуть до спеціальних пунктів збору вторинної сировини.

Я не знаю скільки вони мають зароблених грошей за цю корисну справу. Але те, що держава довела їх до межі бідності, а тепер експлуатує, як кажуть, однозначно. Чи саме так міркують ці люди? Не задумувалась. Певне, їм важливо щодня чимось доповнити крихітний бюджет. Для мене ж важливо, що я сама дійшла такого висновку. Хотілося б, аби й інші так само розуміли цю ситуацію. Адже ми повільно, але впевнено йдемо до громадянського суспільства. І маємо змінювати все, що кривить його.

А чи знаєте ви який цьогорічний девіз Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів (відзначено 17-го жовтня)? Як на мене він як дороговказ у толерантне майбутнє нашої держави, що, будучи у центрі Європи та відповідаючи на заклик до дій щодо подолання бідності, стала на шлях «до мирних та інклюзивних співтовариств». Саме ця тема вказує на важливість таких цінностей, як гідність, солідарність і право голосу.

І якщо слово «мирних» (похідне від — «мир»), використане у першій частині девізу, всім зрозуміле, то не зайве заглянути до Вікіпедії за змістом нового терміну, що прийшов до нас із Європи – інклюзія. Інклюзія (від англ. inclusion — включення) — процес збільшення ступеня участі всіх громадян в соціумі. І, насамперед, тих, що мають труднощі у фізичному чи розумовому розвитку. Він передбачає розробку і застосування таких конкретних рішень, які зможуть дозволити кожній людині рівноправно брати участь в академічному і суспільному житті. Поняття інклюзії близьке за значенням з поняттям інтеграція та протилежне до сегрегація. При інклюзії всі зацікавлені сторони повинні брати активну участь для отримання бажаного результату.

То змінюймо державу заради такої високої і благородної мети. Я вже давно цим займаюсь. І ось яскравий приклад. Перше, що я зробила, коли прийшла працювати до ДЦ позашкільної роботи Корабельного району м. Миколаєва, провела прес-конференцію з паралимпійцями. Цікаві та сильні, скажу вам люди.

Та вернімося до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію злиднів. Мене як пенсіонера від сміттєвого бака бережуть діти – власні та вихованці гуртка «Школа журналістики». І дай Бог здоров’я  їм і мені. Разом ми багато що робимо для гуманізації суспільства.

Марія Полупанова,
член Національної Спілки журналістів України

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button