Статьи

Покинутий і непотрібний. Чи є майбутнє у парку "Дружба" в Корабельному районі?

Небагато миколаївців знають, що в Миколаєві був справжній дендропарк. Офіційно в нього не було такого статусу, але  раніше, за видовою кількістю рідкісних рослин, ця територія могла на це претендувати. Принаймні так запевняють працівники «Миколаївзеленгоспу», з якими редакції СВІДОК.info вдалось поспілкуватись і отримати унікальну інформацію про історію парку та дізнатись, чи є перспективи по відродженню цього зеленого райського куточку.

Справа в тому, що миколаївський дендропарк межує  з парком «Дружба» і багато хто асоціює їх як одне ціле. Але це не зовсім так.

Читайте: Осушали, копали, рубили…
Жители Корабельного района VS природа — сквозь призму времени (ФОТО)

Історія

Історія цього дендропарку так само вкрита таємницями. Її важко знайти в офіційних джерелах. І відома вона лише з розповідей старожилів та людей, які ще пам’ятають коли його висаджували. Парк «Дружба» заклали ще в кінці 60-х — початку 70-х років на землях, які належали радгоспу. В цей же період ентузіасти-озеленювачі вирішують заснувати дендрарій. В період з 1965-1969 роки відразу за парком «Дружба» висаджують понад 200 різноманітних видів рослин на хоч невеличкій, проте живописній території.

Серед рослин, які тут ростуть: червонокнижні, рослини-ендеміки: бархат-амурський, клен цукровий, багрянник, дрог іспанський та багато інших. Сам дендрарій розділений на 32 сектори, які сходяться до величного та незвичайного дерева — дубу горизонтального. У вересні 1979 спеціальна комісія постановила з дендрарія зробити справжній ботанічний сад, розширити його територію. Але планам цим, нажаль, так втілитись і не вдалось. Проте на довгі роки дендрарій став улюбленим місцем відпочинку для всіх миколаївців. Сюди ж водили і екскурсії школярів. Вже в 1997 році рішенням міськради йому присвоїли статус пам’ятки садово-паркового мистецтва.

магонія

ялівець
горобина
барбарис
дрог іспанський
знаменитий дуб-горизонтальний

На данный момент Парк «Дружба» заметно поредел со временем — сравнивая фото, можно проследить за его изменениями, связанными с незаконной вырубкой деревьев и кустарников.

Активисты Корабельного района предотвратили воровство
зеленых насаждений в парке «Дружба» (Видео)

Реалії

Зараз і сам парк «Дружба», і дендрарій перебувають в жахливому стані. Вони забуті як і людьми, так і місцевою владою. За якихось двадцять років ця живописна територія перетворилась на пустку. Рідкісні рослини знищуються, дерева гинуть у літніх пожежах, вмирають без поливу, територія парку стала нагадувати стихійне звалище. Сюди систематично викидують сміття, пакети та обгортки розносяться вітром по всіх закутках.

руїни колишнього розплідника рослин
руїни будинку охоронця
З 28 садженців вижило лише 8 дерев. 1 всохло, 14 вкрали
вкрали кущ

Наразі, як розповіли в «Миколаївзенгоспі», збереглось не більше 100 видів рослин. І ті під загрозою остаточного зникнення, якщо ситуація докорінно не зміниться. Найголовніша проблема цієї рекреаційної зони — вона не належить до об’єктівблагоустрою Миколаєва, що фінансуються з міського бюджету. Немає проекту землеустрою, який би визначав його межі. Чому так сталось, це потрібно розглядати окремо. Питання, яке зараз нагальне — чи можливо якось врятувати та відродити цю зелену зону? Адже в Миколаєві існує дійсно унікальне місце, яке при належному догляді може стати родзинкою міста. В Миколаєві можливо зробити свій дендропарк.

Ми запитали у начальника управління екології Департаменту ЖКГ Володимира Корчагова у телефонному режимі, чи знають взагалі про цю проблему. Нам повідомили, що план порятунку парку «Дружба» та дендрарію є. Принаймні перші кроки для цього зробили.

В.К.: «Землеустройство есть, получили мы кадастровые номера, получили экспертизу, но с замечаниями, они незначительные, думаю, за январь мы их доработаем. И в феврале будем уже выносить их на сессию городского совета в обозначенных границах. В последующем мы передадим эту территорию Аграрному университету для обслуживания».

Нам вдалося дізнатись, що фактично територію дендрарію об’єднали з парком «Дружба». Планується, що її віддадуть під юрисдикцію Аграрного університету, які висаджуватимуть тут різні види рослин. Таким чином надія на те, що в Миколаєві може з’явитися дендропарк знову зажевріла. Тепер головне, щоб проект підтримали на сесії депутати Миколаївської міськради. І тоді, можливо, забутий миколаївський рай відродиться.

А зараз унікальне миколаївське місце завмерло в очікуванні. Якщо не звертати увагу на гори сміття, на зарості рослин, тут, в дендрарії, царює особлива атмосера. Звідси з узвишшя видно лиман, і якраз за ним сідає при заході сонце. І від дерев, відбиваються на землю рівні тіні, що хороводять дивний танок по мірі того, як небесне світило залізає за обрій. Це місце чекає на порятунок. Незважаючи на запустіння, парк досі манить до себе людей. А про незвичайний дуб навіть знімають короткометражні фільми.

Олег Дорош

Читайте новини першими

Связанные статьи

6 комментариев

  1. Там можно было бы сформировать группу для организации субботников. Лишний раз убрать мусор и проверить, чтобы не уничтожали деревья. Все же лучше чем ничего. Таблички установить с информацией о деревьях, с просьбой поддерживать чистоту, например. Если группа собирается, сейчас весной особенно актуально будет. Взяли пакетов мусорных - полчаса погуляли, собрали мусор по пакетам, отложили. И часок просто как отдых где-то на полянке посидели, пообщались, пикничок. Потом вышли, забрали с собой пакеты каждый. Легко и просто.

    1. Напротив Эпицентра, слева как ехать в город. И по парку вниз к реке спускаешься, будет дендропарк. Вот где этот дуб на фото - его начало.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button