Происшествия

З танцполу до військкомату: що сталось під час рейду до нічного клубу Києва

У ніч з 27 на 28 жовтня правоохоронці влаштували рейд до київського нічного клубу Jugendhub. У результаті — 17 відвідувачів закладу опинилися у районному відділку поліції, а ще 32 — у військовому комісаріаті.

Громадське з’ясовувало, що сталося у клубі цієї ночі та як пов’язані антинаркотичні рейди із розшуками по клубах призовників на строкову службу до ЗСУ.

Що каже поліція?

Офіційний коментар поліції Києва щодо рейду до клубу Jugendhub був оприлюднений близько 16-ї години наступного дня, 28 жовтня.

У ньому, зокрема, йдеться про те, що з моменту відкриття закладу у Шевченківському районі столиці мешканці сусідніх будинків скаржилися на те, що «відвідувачами клубу є переважно неповнолітні і студенти у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, а також в закладі можуть продавати наркотики».

За результатами попередньої перевірки правоохоронці «задокументували 5 фактів зберігання наркотиків у відвідувачів закладу», після чого районним управлінням поліції було порушено кримінальне провадження.  Саме це й стало підставою для проведення в клубі Jugendhub обшуку із залученням спецпризначенців, столичної прокуратури та представників військового комісаріату.

На момент обшуку в клубі перебувало 200 людей. У результаті  17 затриманих, у яких вилучили наркотики. Також вказувалось, що серед відвідувачів виявили 11 неповнолітніх. Їх передали батькам, а на самих батьків склали адміністративні протоколи за невиконання батьківських обов’язків. І наостанок було «додатково зафіксовано, що у приміщенні (клубу Jugendhub — ред.) порушені норми протипожежної безпеки, відсутні засоби для гасіння пожеж та не працюють санвузли».

Присутність представників військкомату під час рейду поліція пояснює наступним чином: «Окрім того, працівники військового комісаріату виявили 32 особи, які ухиляються від призову на строкову службу. Їх доставили до пункту збору призовників Києва».

Що кажуть відвідувачі?

Очевидицею подій під час рейду до клубу Jugendhub була журналістка Громадського Люда Корнієвич. За її словами, люди в балаклавах, деякі — зі зброєю, увірвалися в клуб з центрального і заднього виходів.

«Декого поклали на бетон, мені вдалося просто сісти. Поки ми сиділи, всім в очі світили ліхтарем, з лайкою і копняками накидалися на тих, хто тримав у руках телефон, або опускав руки. Шукали наркотики – сказали, мають ордер на обшук. Пізніше на підлогу поклали усіх», — розповідає журналістка.

«Місця було мало, довелося ледве не лягати одне на одного. Дівчат через кілька хвилин поставили до стінки. Хлопці й далі лежали. Як тільки хтось піднімав голову, до нього підходив поліцейський у балаклаві і штурхав дубинкою. Під час перевірки, їх просили знімати взуття та шкарпетки. Підлога бетонна, холодна, вони стояли на ній босі», — додала кореспондентка.

Дівчат, які поводили себе спокійно, обшукували та відпускали. «Особисто зі мною грубо не поводилися», — уточнила журналістка.

Громадське також поспілкувалось з іншими очевидцями дій правоохоронців під час обшуку.

«Всі були спантеличені та шоковані, тож грубі накази виконували слухняно, що, втім, ніяк не заважало поліцейським поводитися виключно грубо і різко, не цураючись грубої сили та лайки. Мені та іншим хлопцям довелося пролежати понад півгодини. Ходили вони поміж нас ніби і не зауважуючи, що ми люди – мені декілька разів залетіло чоботом по голові та ногам. Далі почалися обшуки, кожного з нас окремо повністю оглядали та роздягали, а дівчат обшукувала поліцейська», — прокоментував Громадському очевидець Павло Шелемба.

Користувачі у соцмережах також описують свої враження від рейду.

«Я не встигла нічого зняти — всім, хто діставав телефон, кричали «Сховати!» або били по руках. Я навіть голову не могла повернути, щоб знайти двох друзів, з якими прийшла і яких загубила у натовпі…Хлопців без розбору били, кидали на підлогу, вели себе максимально грубо», —написала у Facebook очевидиця подій.

А в адміністрації клубу Jugendhub після рейду заявляли, що «до відвідувачів застосовувалася надмірна фізична сила  — є плями крові на підлозі! Вкрадено особисті речі, бар, техніка, навіть одяг — все з клубу виносили мішками».

Хто потрапив до військкомату?

Після рейду правоохоронців частину відвідувачів клубу Jugendhub доставили до військкомату на вулиці Зрошувальній 17а у Дарницькому районі. З самого ранку 28 жовтня тут постійно чергували друзі та родичі, які неодноразово викликали поліцію.

Громадському вдалося поспілкуватися з одним із тих, кого доставили до військового комісаріату. Він розповів, що їх «запакували в автобус о другій годині ночі» і близько 4 ранку відвезли до збірного пункту.

Згодом частину доставлених до військкомату студентів та жителів Луганської і Донецької областей відпустили. Інших продовжують утримувати у пункті призову, і серед них є мешканець тимчасово окупованого Криму.

«Він приїхав на кілька днів відпочити у Києві. Після затримання йому ставили ультиматум: або в’язниця, або служба в українській армії», – розповів його друг Гліб Оверчук.

За словами матері одного із затриманих, їй вручили повістку про призов сина вже після того, як хлопця відвезли до військкомату.

«Мій син ні разу не пропускав повістку, він завжди з’являвся. У цьому році він не вступив на магістратуру, але повістка не приходила», – розповіла вона.

За словами затриманих, після прибуття до військкомату, їм дали попити води, а вже вранці погодували. Телефонами користуватися дозволяють, однак час від часу «роблять зауваження».

Утримувані у військкоматі відвідувачі клубу стверджують, що жоден із них при собі не мав заборонених речовин. Це підтвердили в коментарі Громадському і представники поліції.

«Швидше за все, нас залишать тут ночувати. Сказали, що у понеділок буде військова комісія», – розповів Антон, який  перебував у військкоматі (згодом стало відомо, що близько півночі 28 жовтня адвокатові вдалось домогтись аби його та ще одного хлопця відпустили — ред.).

Що кажуть правозахисники?

Захистом утримуваних у військкоматі займаються адвокати Роман Стойчев та Ксенія Проконова спільно з Офісом омбудсмена України.

За попередніми висновками юристів, під час обшуку у клубі було допущено ряд процесуальних порушень. Окремо вказується про застосування фізичної сили до відвідувачів закладу, а також те, що «залишається незрозумілим питання, на підставі якого нормативного документу більше двох десятків людей було направлено у Деснянський військовий комісаріат».

У коментарі Громадському Стойчев розповів, що протягом дня до військкомату не пропускали ані адвокатів, ані родичів. Згодом вхід на територію дозволили кільком з батьків утримуваних, а також представнику уповноваженого з прав людини.

Затримані розповіли, що їхні імена перевірили в базі і сказали, що хлопці у розшуку не перебувають. Те, що відомостей про ухиляння від призову затриманими у клубі немає, підтвердив і адвокат Роман Стойчев.

«На цьому етапі я, як адвокат, перевіряю обставини затримання громадян і у подальшому плануємо оскаржити дії правоохоронних органів», — сказав він.

[do_widget id=text-16]

 

Осінній призов розпочався 2 жовтня і завершиться 30 листопада. На нього зобов’язані з’явитися юнаки віком від 20 до 27 років.

Утримувані у військкоматі заявляють, що більшість із них повісток не отримувала. Однак, представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військовослужбовців Святослав Стеценко у коментарі Громадському зауважив наступне:

«Кожен призовник зобов’язаний прибути до військкомату, відповідно до закону про військовий обов’язок і військову службу. Навіть ті, хто не отримав повістку, повинні протягом 10 діб після оголошення призову прибути до військкомату для визначення придатності для військової служби або права на відстрочку».

«Однак поліція зобов’язана діяти відповідно до своїх повноважень. Ніхто не має права застосовувати насильство і принижувати честь та гідність громадян», – уточнив представник уповноваженого.

За його словами, десятеро хлопців написали заяви на ім’я уповноваженого з прав людини про порушення їхніх прав під час затримання у нічному клубі. Скарг на дії адміністрації збірного пункту Стеценко не отримував.

Правозахисниця Олександра Дворецька припускає, що у такий спосіб у військовому комісаріаті «намагались вирішити проблему недобору строковиків до кінця призовної кампанії».

«Має місце ще й підробка документів, зокрема, результатів медкомісії. Оскільки перед відправленням до пункту збору у призовників мають бути оформлені документи у військкоматі. Серед незаконно утримуваних є кримчани, що постійно проживають на тимчасово окупованій території, які, ясна річ, не отримували повістки», — написала вона.

hromadske.ua

Читайте новини першими

Связанные статьи

9 комментариев

  1. Галимые муссора относятся по свински людям, совсем страха и уважения к другим нет. Порошок сказал а муссора послушал и дал в анал. Шестёрки галимой новонепризнаной власти.

    1. " Шестёрки галимой новонепризнаной власти."

      Хто б казав ? Я не є прихильником нинішньої влади але її вибирали на виборах , вибори визнали законними всі без винятку іноземні спостерігачі . Коли в Україні президент не викликає довіри громадян - люди вибирають іншого ( або взагалі женуть в шию як Януковича) . У вас же в РФ "вибирають" путіна десятий раз . :-)

      1. А чего у "вас"? Молодой человек не написал, что он с Рашки. И я не думаю, что человек с России заинтересован в том, чтоб читать корабелов.инфо .

        1. БогВасЛюбит : " Молодой человек не написал, что он с Рашки."

          Да и так видно , что он с рашки по его постам все заступается за сою Россию .

  2. Эй логинов у нас в стране фактически такие же выборы происходили как референдум в Крыму. Или ты забыл как они происходили. Сначала посмешный майдан устроили, а потом под шумок быстро шута Пороша поставили, потому что на примете никого лучше не было. Был бы или Ярош или Турчинов или Порош. Вот и подумай никто из них бы страну на европейский уровень не вывел бы и получается что и не вывел. За весь срок правления этого заплывшего от денег жалкого чма Порошенко. Что произошло такого не обычного что б пошло на благо стране. А сказочный Евросоюз. Где ты и я сегодня не может долго находиться и работать и делать свой личный выбор где жить. Так поехать покататься лишь. Лавэ спустить себя показать. А это всего лишь показуха. Конфликт на Донбассе он не урегулировал, цены подскачили в десятки раз. Разве что зарплату на два рубля подняли. В этом ли народ хотел сегодня купаться. Никто там его не избирал там всё куплено было. Или ты не знаешь чем ты богаче тем ты ярче. Если бы были честные выборы то у главы страны был простой гражданин. А не марионетка Европы или амерекоссов. Поэтому не надо тут травить не весть что.

    1. не гони. какое может біть повышение без индексации? опустили з/п в 4 раза а подняли в полтора? так не бывает. это еще даже не индексация о повышении наше поколение может уже просто забыть.

      пс. а знаете почему перепись населения не проводится с 2000 года? правильно, голосовать продолжают все 52 милиона ))) не зря Гоголя декомунизировали. Мертвые души. Классика ))

  3. а по теме могу сказать - бухайте дома, товарищи, время сейчас кровавое, неспокойное. столы, стулья в зале по углам растянули, комп включили, соседку позвали - чем не дискотека. репертуар и звук и компания будут даже лучше.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button