Общество

Школярі Корабельного району читали твори Володимира Рутківського, разом з тим беручі участь у майстер-класі та флешмобі

Бібліотека для дітей №8 та її читачі – учні Миколаївської школи №1 ім. О. Ольжича, а саме 3-А класу (вчитель — Чернега Наталія Анатоліївна) приєднались до обласної літературної акції «День читання «Читаємо твори В.Г. Рутківського» (до 80-ліття з дня народження письменника).

Цікавій захід, який складався із трьох частин: інформаційної, майстер-класу та флешмобу, організувала бібліотекар бібліотеки Полковниченко Лілія Георгіївна.

Рутківський — письменник, журналіст, автор творів для дітей і підлітків — народився 18 квітня 1937 року на Черкащині. Навчався в Одеському політехнічному інституті. Друкуватися почав 1959 року. Працював на Одеському суперфосфатному заводі. Подався в журналістику, закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. Максима Горького.

Доля всміхнулася 73-річному письменникові з Одеси. Про нього заговорили, його книжки враз стали відомими, критики внесли його до літературного канону дитячої літератури.

Довгий час твори Володимира Рутківського були недоступні українському читачеві. За радянських часів письменника не раз звинувачували в українському націоналізмі; в Україні відмовлялися видавати його твори, проте перекладені російською приймали до друку у видавництвах Москви.

В Україні Рутківський став відомий уже за незалежності. Визнання читачів йому принесла пригодницька трилогія про джур козака Швайки, що побачила світ у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» впродовж 2007–2010 років.

Читачам – учням 3-го «А» класу — було також цікаво дізнатися про твори Володимира Рутківського, які письменник написав саме для дітей їхнього віку, такі як: «Ганнуся» (1977), «Бухтик з тихого затону» (1981), «Гості на мітлі» (1988), «Канікули у Воронівці» (1989), «Сторожова застава» (1991), «Потречата» (2008).

Діти познайомились з книгою Володимира Рутківського «Канікули у Воронівці», яка є у традиційному вигляді у бібліотеці. Дві повісті об’єднані спільними героями і місцем дії — селом Воронівка. Герої: Аннушка, її хрещений — письменник Костя (Костянтин Іванович) і хлопці мають однаковий вік з Ганнусею з Вороновської місцевої школи. Дві повісті — два літа, проведених разом у Воронівці або недалеко від неї. Друга повість називається «Намети над рікою», вона тематично продовжує першу «Канікули у Воронівці». Мова в другій повісті йде про цікаві пригоди юних захисників лісу… Саме для цієї книги діти виготовляли закладки у вигляді лісових тварин на майстер-класі, який був другою частиною заходу.

Закладки учні виготовляли дуже старанно, і вони вийшли акуратними, яскравими, просто чудовими…

Флешмоб – голосні читання «Читаємо твори Володимира Рутківського з дитячою насолодою!» був третьою частиною заходу. Тридцять шість учнів і тридцять шість частин у повісті Володимира Рутківського «Канікули у Воронівці»… Заклавши на кожну частину повісті закладки, які діти зробили на майстер-класі своїми руками, учні читали назву та початок частини повісті в голос, передаючи книгу один одному…

За підсумками Інтернет-кампанії у соціальних мережах Обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна створить інтерактивний ресурс «Читаємо Твори Рутківського» і розмістить його на офіційному сайті бібліотеки.

По-справжньому веде за собою та книга, з якої читач робить висновки сам. Тільки така книга впливає на його поведінку. Всякого роду грубість тане, наче на вогні, під впливом щоденного читання хороших книг. Чудову книжку ми читаємо кожен раз немов наново. Як багато людей, які після прочитання іншої гарної книги відкривали нову еру свого життя. Книги — це суспільство. Гарна книга, як добре товариство, просвітлює й облагороджує почуття та мислі. Читайте! І нехай у вашому житті не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоч однієї сторінки з нової книги!

За матеріалами Лілії Полковниченко,
п
ровідного бібліотекаря бібліотеки для дітей №8

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button