Культура

«Бахтале» знову збирає друзів у Палаці культури "Корабельний". ВХІД ВІЛЬНИЙ

Миколаївська обласна спілка ромів «Романі бахт», управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, Миколаївський міський палац культури «Корабельний» запрошують усіх бажаючих 9 квітня о 16:00 на яскраву концертну програму з нагоди Міжнародного дня ромів.

Захід відбудеться з метою створення належних умов для захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, забезпечення рівних можливостей для її участі у соціально-економічному та культурному житті держави, згідно Указу Президента України від 8 квітня 2013 року № 201/2013 «Про Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».

У нашому місті та області розроблено низку соціально-культурних заходів, спрямованих на безперешкодну інтеграцію в українське суспільство ромської національної меншини.

Серед видатних циган є вчені, письменники, поети, композитори, музиканти, співаки, танцюристи, актори, режисери, боксери, футболісти, історики, політики, священики, місіонери, художники і скульптори.

Ми ж пропонуємо поринути у цікавий та захопливий світ циганського мистецтва у виконанні народного ансамблю циганської пісні і танцю «Бахтале» (кер. – заслужений працівник культури України Володимир Юрковський).

«Море позитиву, колоритні художні номери, веселощі, жарти та багато іншого чекають на вас», — повідомляють організатори.

Історична довідка:

Цигани – відомі пацифісти, до складу яких відносяться кілька десятків народностей. Тільки в країнах Європи їх чисельність складає більше 12 мільйонів осіб. Як нація вони сформувалися в Персії – східна гілка) і Римської Імперії (вона ж Ромео, вона ж Візантія – західна гілка). Майже всі назви циганських національностей або є назвами ключових професій, або відображають назву країни, яка вважається ними рідною.

Взагалі, звичайно, кажучи про циган, мають на увазі саме західних циган (групи рома і калі).

Перша згадка про циган датована 1501 роком, коли циганський ватажок Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича. Для збереження самобутності і культури цього кочового народу в 1971 році в Лондоні був створений Міжнародний союз циган.

Міжнародний день ромів був заснований на конгресі циган усього світу, що відбувся 8 квітня 1971 і зібрав представників 30 країн. Традиційними для циган областями діяльності є мистецтво, торгівля, конярство і ремесла.

Вважається, що саме цигани широко розповсюдили в мусульманських країнах танець живота. Знаменитий циганський національний костюм був придуманий у ХІХ столітті. Першими його стали носити келдерари (циганська етнічна група, що входить до складу великої циганської групи рома. На Україні вони називають себе котлярами).

У ХVІІІ-ХІХ століттях, з підвищенням терпимості до них в європейському суспільстві, кримінальність циган різко і сильно знизилася. У ХІХ столітті в Європі пішов дуже швидкий процес інтеграції циган у суспільство.

Максим КОРОВАЙ, заступник директора
з культурно-масової діяльності ММПК «Корабельний»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button