Общество

До уваги водіїв! Тепер відмова пройти тест на алкоголь дорівнює тому, що ви керували п'яним. При цьому відповідальність зросла!

Посилилася відповідальності водіїв за відмову від проходження медичного огляду

26 липня 2016 року в офіційному виданні “Голос України” опублікований Закон України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції”.

Закон набрав чинності з 27 липня 2016 року.

Прийняті Верховною Радою зміни до ст.130 Кодексу передбачають дуже істотне збільшення штрафів за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, а також за відмову водія пройти огляд на предмет його стану. До цього слід додати і те, що крім штрафу обов’язковим видом покарання за вчинення такого правопорушення стає і одночасне(!) позбавлення водія права керування транспортним засобом, а інші альтернативні види покарання більше не передбачаються.

Так, з 27 липня 2016 року згідно з ухваленим Законом керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських засобів, що знижують увагу і швидкість реакції, передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в такому стані, а також відмова водія пройти огляд на предмет його стану передбачає стягнення з правопорушника у виді  позбавлення права керування транспортним засобом на один рік з накладенням штрафу у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в абсолютному вираженні це – 10 200 грн.).

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, — тягне  за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в абсолютному вираженні це – 20 400 грн.) з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, — тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років і на інших осіб — накладення штрафу у розмірі двох тисяч чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в абсолютному вираженні це – 40 800 грн.) з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

До 27 липня 2016 року санкція за таке правопорушення передбачала штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 грн.) або(!) позбавлення права керування автомобілем як альтернативне покарання. Якщо особа протягом року повторно вчинить будь-яке з вищезгаданих порушень, їй доведеться сплатити штраф у розмірі 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн.) та позбутися права керування транспортним засобом вже на три роки. Якщо ж водій втретє протягом року вчинить аналогічне правопорушення, то на нього чекатимуть штраф у сумі 40 800 грн. та одночасне позбавлення права керувати транспортним засобом на 10 років.

Хотілося б звернути увагу водіїв, що відмова пройти огляд на предмет перебування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння так само є правопорушенням, як і власне керування транспортним засобом у такому стані.

Також не буде зайвим зауважити, що протягом лише першого півріччя 2016 року Корабельним районним судом м. Миколаєва до адміністративної відповідальності за ст.130 КУпАП притягнуті 145 осіб, з яких – 91 особа піддана штрафу, а 36 – позбавлені права керування транспортним засобом, до 18 осіб застосовано адміністративний арешт.

Закликаємо водіїв неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху та не допускати вживання будь-яких засобів чи препаратів, що знижують швидкість реакції, перед тим, як сідати за кермо, та не відмовлятись на пропозицію працівників поліції пройти медичний огляд на стан алкогольного, наркотичного сп’яніння  в передбаченому законом порядку.

Ваша доля і ваша власна безпека – тільки у ваших руках!

Прес-служба Корабельного районного суду м. Миколаєва

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. А как можно нарушив один рас и у тебя отобрали права на год, нарушить еще рас в течении года??? Прав же уже нет!

    1. Получите повторность по данной статье. То есть увеличение штрафа и лише водительского на больший срок согласно санкции ч.2 ст. 130

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button