Экономика

На «Ніка-Тері» стартувало комплексне навчання (ВІДЕО)

19 липня на території ТОВ «Морський спеціалізований порт Ніка-Тера» пройшов перший етап дводенного показового комплексного спеціального об’єктового навчання з питань цивільного захисту.

До навчань залучено представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Херсонської, Вінницької, Кіровоградської та Одеської областей. Також на заході були присутні співробітники Миколаївської обласної державної адміністрації, виконавчого комітету Миколаївської міської ради, керівництво та співробітники Головного управління ДСНС України у Миколаївській області, представники спеціалізованих служб та формувань цивільного захисту підприємства тощо, повідомили у ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

Розпочалося навчання із засідання членів комісії, в рамках якого виступили начальник управління планування та координації заходів цивільного захисту Департаменту організацій заходів цивільного захисту ДСНС України Сергій Осипенко, тимчасово виконуючий обов’язки голови Миколаївської облдержадміністрації В’ячеслав Бонь, голова ТОВ «МСП Ніка-Тера» Олександр Гайду та інші посадовці.
Одразу після засідання, в рамках якого до відома присутніх було доведено тему, навчальні цілі та тактичний задум показового комплексного спеціального навчання, учасники перейшли до практичної частини та відпрацювання ввідних.

На першому етапі відбулося відпрацювання дій персоналу об’єкту при введенні режиму «Підвищена готовність». За задумом навчання, за прогнозом обласного Центру гідрометеорології протягом доби очікувалися складні погодні умови. Проходження циклону по території міста Миколаєва могло призвести до значних руйнувань та пошкоджень будівель, господарчих споруд, конструкцій, електромереж тощо. Під час відпрацювання було проведено засідання комісії з питань надзвичайних ситуацій підприємства, перевірено порядок проведення дій відповідальними посадовими особами, змінними та черговими службами, органами управління та сил цивільного захисту підприємства у разі загрози виникнення надзвичайної ситуації, оглянуто об’єктові спеціалізовані служби та формування цивільного захисту підприємства тощо.
Наступним етапом стала перевірка спеціалізованих служб та формувань щодо виконання дій за призначенням у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Так, за тактичним задумом на одному з вантажних районів проводилися зварювальні роботи по ремонту центральної шиберної заслонки сховища зерна силосного типу. В результаті порушення правил безпеки стався вибух в підземній галереї, що призвело до часткового руйнування галереї. В рамках відпрацювання посередники на навчальних ділянках звертали увагу на порядок дій співробітників об’єкту у разі виникнення надзвичайної ситуації та на рішеннях, прийнятих керівниками підприємства. Таким чином, була проведена детальна оцінка дій кожної об’єктової ланки, що залучалася до ліквідації надзвичайної ситуації.

Крім того, в рамках відпрацювання даної ввідної, проведено заходи з евакуації із зони надзвичайної ситуації, перевірена правильність вжитих заходів усіма відповідальними особами всіх рівнів, відпрацьовані дії щодо порятунку та надання допомоги постраждалим.

По завершенню першого дня навчання відбулося розширене засідання комісії з надзвичайних ситуацій, під час якого підведено підсумки щодо готовності співробітників підприємства до ліквідації можливих надзвичайних ситуацій на території порту. Начальник управління планування та координації заходів цивільного захисту Департаменту організацій заходів цивільного захисту ДСНС України Сергій Осипенко зазначив:

«Результати сьогоднішніх відпрацювань є досить високими. Всі учасники впоралися із поставленими завданнями, продемонстрували високий рівень підготовки та готовність до реагування при ймовірному виникненні надзвичайних ситуацій. Попереду ще один день, який складається переважно з теоретичної частини, і вже після ознайомлення учасників навчання з усіма відповідними документами буде підведено остаточні підсумки щодо якості підготовки зазначеного заходу. Незначні недоліки в роботі все ж таки були виявлені та доведені до відома відповідальних осіб».

Начальник Головного управління ДСНС України у Миколаївській області Максим Грицаєнко підкреслив:

«ТОВ «Морський спеціалізований порт Ніка-Тера» є одним з підприємств на території Миколаївщини, керівництво якого приділяє належну увагу питанням пожежної та техногенної безпеки. Завдяки їх професіональним вмінням та навичкам, продемонстрованим під час ліквідації умовної надзвичайної ситуації можна зробити висновок, що представники порту готові до ліквідації будь-яких нестандартних та екстремальних ситуацій».

Голова товариства «МСП Ніка-Тера» Олександр Гайду розповів, що на сьогодні більшу частину вантажів, які перевалюються портом, складають зернові культури, найбільш активно розвивається саме зерновий комплекс підприємства. З огляду на ці обставини, була вигадана легенда, згідно з якою надзвичайна ситуація виникла саме на території зернового елеватора.

«Розвиток підприємства — це завжди хороший показник. Однак будівництво, розширення і модернізація вимагають і якісного підвищення багатьох інших параметрів роботи, в тому числі — безпеки. Разом зі стрімким розвитком «Ніка-Тери» порт не економить на безпеці. В процесі показових навчань були відпрацьовані всі дії, які слід вжити в разі виникнення надзвичайної ситуації. Тому в реальному житті, якщо раптом виникне аналогічна ситуація, наш персонал буде підготовленим, вдасться уникнути паніки і виконати чіткі дії», — сказав Олександр Гайду.

Рік тому на території «Ніка-Тери» було побудовано сучасне пожежне депо, яке укомплектоване за останнім словом техніки. У розпорядженні підприємства є 2 пожежних автомобіля та 14 чоловік особового складу добровільної пожежної команди, які спільно зі співробітниками ДСНС можуть залучатися до ліквідації пожеж в Корабельному районі міста Миколаєва. За підсумками навчань керівник підприємства відмітив, що діями всіх служб та підрозділів задоволений.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button