Общество

Головний поліцейський Миколаївщини Віталій Гончаров увійшов до топової десятки “Вороги преси-2016”

Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка України назвали імена фігурантів щорічного антирейтингу “Вороги преси”.

Упродовж квітня працівники мас-медіа подавали кандидатури посадовців, які за останній рік порушували право на свободу слова та перешкоджали діяльності журналістів.

Серед запропонованих претендентів було сформовано топ-20 антирейтингу “Ворогів преси”, які найчастіше та найгрубіше порушували права журналістів.

Понад тридцять експертів медіагалузі анонімно голосували за претендентів. За результатом експертного голосування, перше місце в антирейтингу посіла голова окупаційної прокуратури Криму – Наталія Поклонська за системний тиск і переслідування журналістів в окупованому Криму, відкриття кримінальних справ проти українських журналістів, заборону вживання слів «Меджліс» і «Меджліс кримськотатарського народу» в медіа і т. д., друге місце — екс-генеральний прокурор України Віктор Шокін, який був номінований до антирейтингу за систематичну бездіяльність у розслідуванні справ щодо нападів на журналістів (в т. ч. побиттів на Майдані). Депутат Антон Геращенко, медіавласники Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін набрали однакову кількість балів, і фактично посіли одне й те саме третє місце. Десяте місце також розділили між собою чиновники Вінницької і Дніпропетровської міських рад.

До десятки претендентів увійшли:

  1. Наталія Поклонська— голова окупаційної прокуратури Криму, за системний тиск і переслідування журналістів в окупованому Криму, відкриття кримінальних справ проти українських журналістів, заборону вживання  слів «Меджліс» і «Меджліс кримськотатарського народу» в медіа, та інші численні порушення свободи слова на окупованій території Криму.
  2. Віктор Шокін, Генпрокурор України (2015-2016 роки), який був номінований до антирейтингу за систематичну бездіяльність у розслідуванні справ щодо нападів на журналістів (в т. ч. побиттів на Майдані).
  3. — Антон Геращенко, народний депутат від фракції «Народний фронт»: за підтримку публікації особистих даних журналістів під соусом «співпраці з терористами», завуальовані заклики ввести цензуру в медіа.
    — Рінат Ахметов, власник медіагрупи «Україна»: за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.
     Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін, власники телеканалу «Інтер»: за перетворення новинної служби каналу «Інтер» в піар-службу Опозиційного блоку, корпоративну джинсу інтересів власників, проросійську пропаганду в розважально-серіальному контенті.
  1. Ігор Коломойський, власник медіахолдингу «1+1»: за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.
  2. Сергій Курченко, власник медіахолдингу UMH:за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.
  3. Віталій Богданов, голова фракції «УКРОП» у Херсонській міській раді: за недопуск із застосуванням фізичної сили невигідних журналістів на засідання комісій Херсонської міськради.
  4. Віталій Гончаров, в. о. начальника управління Національної поліції України у Миколаївській області: за бездіяльність правоохоронних органів у справах перешкоджання журналістам у Миколаєві.
  5. Ігор Палиця,голова Волинської обласної ради: за незаконні обшуки журналістів під час сесії облради.
  6. Костянтин Брильголова Запорізької ОДА: за використання ЗМІ у війнах з опонентами, створення інформаційних кампаній проти нелояльних медіа.
  7. — Ірина Єлізарова,начальник відділу звернень апарату Вінницької міської ради та її виконкому: за приховування імен людей у опублікованих рішеннях сесій та виконкому, які отримали бюджетні кошти, прикриваючись нібито конфіденційністю цих даних.
    — Олександр Санжаров, заступник міського голови Дніпропетровська за те, що він як керівник апарату міської ради створив умови, що перешкоджають доступу до інформації. Реагування на запити ЗМІ стало ще більш забюрократизованим, а в запитах на публічну інформацію стали бачити звернення громадян і затягувати надання інформації.

Нагадаємо: в Корабельному відділі поліції ГУНП У Миколаївській області протягом вже більше двох років не може завершитися всебічне розслідування кримінального провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності членами ДВК №480800 на президентських виборах в травні 2014 року:

Милиция не сочла преступлением нападение на журналистку, которой мешали работать во время выборов в Николаеве;

«Ах, Боже мой, как будет сложно призвать к ответу подлеца». Особенно, если прокурор – на его стороне

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button