Общество

Податок на нерухомість: особливості розрахунку та сплати фізичними особами

 

ДПІ у Корабельному районі м. Миколаєва Головного управління ДФс у Миколаївській області інформує, що ставка податку на нерухоме майно встановлюється відповідним органом місцевої влади.

Наразі її розмір не може перевищувати 3% розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня відповідного звітного року. Якщо ж органом місцевої влади не прийнято рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, що є обов’язковими згідно з нормами Податкового кодексу України, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм Податкового кодексу України із застосуванням їх мінімальних ставок.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Для фізичних осіб база оподаткування визначається податковим органом на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. При цьому відповідна база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. м;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. м;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. м.

Відтак від сплати податку на нерухоме майно звільняються фізичні особи, які мають у власності перелічені об’єкти нерухомого майна в межах вказаної площі.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку. Водночас за наявності у власності об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки  із загальною площею понад 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до пп. «а»-«г» п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України збільшується на 25000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Після обчислення суми податкового зобов’язанння фізичним особам надсилають податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити за місцем податкової адреси фізичної особи (місцем реєстрації).

Таке повідомлення-рішення має бути надіслано до 1 липня 2016 року для сплати податку на нерухоме майно за 2015 рік. Відповідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення фізичним особам необхідно сплатити суму податку.

ДПІ у Корабельному районі м. Миколаєва
ГУ ДФС у Миколаївській області

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. Вы охренели. С какого хера я должен платить за квартиру, которую я сам купил и уже заплатил налог при купле-продаже. Гребаное государство. Вы помогли мне купить эту квартиру или дали мне ее? Устроили настоящий геноцид. Зарплат - хрен, зато налогов на все выше крыши. Когда вы подавитесь СУКИ.

    1. Не очень понятно чему вы возмущаетесь, страна ничего не производит, экономика на нуле, где брать деньги? Это извечный способ банановых колоний по выкалачиванию денег из своих аборигенов. Хочу вас огорчить, это только начало.Скоро поступит в продажу земля нашей колонии. В принципе она уже поделена между олигархами но нужно дать законный ход делу. Так что лет через пять вы будете платить за то, чтобы пойти в лес или на речку. Ведь у нас все доводится до абсурда.

  2. Вот он признак того, что стали жить лучше:
    2013г - квартира ≤ 240 м2, дом ≤ 500 м2 (жилой площади) - 1%
    2015г - квартира ≤ 60 м2, дом ≤ 120 м2 (общей площади) - до 3%

    или опять Путин виноват?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button